2014. június 17., kedd

Csak lőni ne kelljen!

Fotó innen

Pünkösdkor - lakossági bejelentés alapján - a rendőrség rajtakapott egy betörőt, aki a rendőrség kiérkezésekor fegyvert fogott rájuk.  Az egyik rendőr rálőtt a betörőre, akit innentől már rablónak nevezhetünk, hogy megakadályozza a várható lövést. Ezért csupán az alkarjára célzott.

Az amerikai krimiken felnőtt generáció számára, ahol szinte minden sarkon véres tűzharcok zajlanak és minimum 50 lövés dördül, a lövések nyomán pedig halottak hevernek mindenhol, igazából el sem éri az ingerküszöböt egy ilyen hír. A valóságban azonban még egy ilyen - szinte ártalmatlannak tűnő - eset is komoly következményekkel jár.

Először is a rendőrök ellen eljárás indul élet veszélyeztetése és testi sértés miatt, melynek az a célja, hogy kiderítse, jogosan használt-e fegyvert az egyikük. Ez minden esetben kötelező, amikor egy rendőr lőfegyvert használ. Az eset után mindkét rendőrrel pszichológus foglalkozott.

A rendőrök alapképzésében természetesen szerepel a lőfegyver használata. Először elméleti, taktikai, majd gyakorlati képzést kapnak, legvégül valós helyzet szimulációjában használnak veszélytelen lőszert. A kiképzés során legalább ilyen hangsúlyt kap a lőfegyverhasználat elkerülése, a gyanúsított lefegyverzése, kommunikációs, tárgyalás és egyéb fegyverhasználat (pl. bors spray) révén. 

Mivel kötelező sorkatonai szolgálat van, nem ismeretlen a rendőrtanoncok számára a fegyverhasználat. Ezzel együtt is a legtöbb rendőr (a cikk szerint az összes) azt reméli, hogy soha nem kell lőnie. És erre meg is van szinte minden esélyük, mert ritkaságszámba megy, hogy egy rendőrnek használnia kell a lőfegyverét. Ha a találat halálos kimenetelű, az hosszú időn át nehéz teherként nyomja a rendőr vállát, de megterhelő a család és a környezete számára is. Az ezt követő rendőrségi belső vizsgálat sem leányálom, mivel ennek során derül ki, hogy valóban jogos volt-e a lövés leadása. Ezért általában pszichológus támogatja az érintett rendőrt, amíg szükséges.

Tavaly nyáron pedig egy olyan különleges eset történt, amikor a rendőr és egy menekülő tettes között közelharc alakult ki, melynek során mindketten a földre kerültek. A menekülő a dulakodás közben kivette a rendőr pisztályát a pisztolytáskából és lelőtte magát vele (a fegyver meg volt töltve és ki volt biztosítva - csak a filmekben töltik az időt a rendőrök a fegyver kibiztosításával, a valóságban - legalábbis Svájcban - a fegyver mindig meg van töltve és ki van biztosítva).

A rendőrségi honlapon egyébként nyomon követhetők a friss rendőrségi hírek, balesetek és az eltűnt személyek leírása.

Svájcban a rendőrség többszintű. A szövetségi rendőrség (Bundesamt für Polizei - Fedpol) nem rendelkezik egyenruhás állománnyal. Ők az ország belső biztonságáért, védett személyekért és objektumokért felelnek, információs, elemző és koordinációs tevékenységet végeznek a kantonok és a nemzetközi partnerek felé. Tevékenységük alapvetően megelőző jellegű, de nagy, országos jelentőségű problémákon is dolgoznak,  mint pl. a szervezett bűnözés elleni küzdelem.

A következő szint a kantonok rendőrsége (Kantonspolizei), végül a városi rendőrség (Stadtpolizei, Gemeindepolizei) és a vonatokon is van rendőri szolgálat (Bahnpolizei), meg még néhány speciális rendőri alakulat is (pl. vízi rendőrség).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése