2014. június 30., hétfő

A piacvezető csokigyár - FreyA Lindt, Cailler és a Läderach csokigyár után a Frey csokigyárat is meglátogattuk. Tulajdonképpen ezzel is kezdhettük volna, mert ez van legközelebb hozzánk, de jó, hogy mostanáig vártunk, mert - mint kiderült - áprilisban nyílt meg az új látogatói központ (Besucherzentrum).

A gyár az Aargau kantonbeli Buchsban található. A céget 1887-ben a Frey fivérek alapították, 2012-ben ünnepelte 125 éves fennállását.  1950 óta a Migros csoporthoz tartozik és piacvezető Svájcban. Elsősorban a Migros üzleteket látják el csokival és rágógumival, de a gasztronómiában is megtalálhatóak a termékeik, továbbfeldolgozásra is értékesítenek, sőt, forgalmuk 1/3-a exportra megy. Érdekesség, hogy 1984 óta vasúti csatlakozása van a gyárnak, azaz a nyersanyagok vonaton érkeznek, a késztermékek pedig azon keresztül távoznak.

Lássuk, milyen mennyiségeket gyárt a piacvezető (35%-os részesedéssel) csokoládégyár Svájcban!

  • Naponta több, mint 500.000 tábla csokoládé hagyja el a gyárat. 
  • Éves szintre felszorozva ez 42.000 tonnát jelent.
  • 2.400 féle terméket gyártanak (táblás csokoládék, csokiszeletek, csokidrazsék, pralinék, kakaópor és kakaómassza, couverture, rágógumik, szezonális termékek).
  • 900 munkatársa van, éves forgalma 387 millió frank.

Amennyiben megnyerik a Swiss légitársaság tenderét, amire esélyük van, akkor további növekedésre számíthatnak. A Swiss repülőgépeken ugyanis leszállás előtt minden utast megkínálnak egy kis szelet csokival, mely Swiss feliratú és - jelenleg - nincs rajta a gyártó neve. A Swiss tendert írt ki az éves 17 millió (!) 14 grammos szeletre. A pletykák szerint a Lindt és a Frey van még versenyben. A Lindt szállítja a Swiss számára a business class-on felszolgált csokikat, a Frey pedig kis focilabda-csokikat, a foci VB ideje alatt. A tender nyertese duplán nyer, ugyanis szó van róla, hogy a gyártó neve is felkerüljön a csomagolásra, ami nem kis reklámértékkel bír. Cikk itt.

storybild
Fotó innen
Visszatérve a látogatói központhoz. Mivel Aargau kanton nem turisztikai vonzerejéről híres, és az épület sem fogható a Cailler gyönyörű épületéhez, a látogatók sem tolongtak akkora mennyiségben, mint a Cailler-nél. Pedig érdemes megnézni, hétfő kivételével bármelyik nap. A gyár mellet van egy nagy és ingyenes parkoló. A belépőjegy felnőtteknek 12, 6-16 éves korközötti gyerekeknek 6 frank, 6 éves kor alatt ingyenes.

A shop-on keresztül lehet eljutni a bejárathoz, ahol több nyelvű audio guide közül lehet választani. A látványosságok egy galériás teremben vannak, végigvezetnek az összetevőktől a késztermékig. A terem szint teljes fala ógy óriáskivetítő, amin bizonyos időközönként látványos multimedia show van a gyártásról és a csokoládéról.

Jópofa a kvíz is, amiben jópár kérdés megválaszolása után megtudhatjuk, hogy melyik csoki illik hozzánk leginkább és receptjavaslatot is kapunk. Be lehet öltözni óriás pralinénak és beülni egy óriás pralinés dobozba. Van fotóautomata, ahol csokipapírhoz tudunk magunkról régies fényképet készíteni, ezt saját e-mail címünkre elküldeni, és igény esetén valódi csokit rendelni saját fényképünkkel (ezt azonban már borsos áron). És persze a kóstolás sem marad el. A running sushi mintájára futószalagon mennek körbe a csokik, pralinék, amikből csipegethetünk. A futószalag két végén egy-egy csokiszökúkút, melybe aszalt gyümölcsöket lehet mártani ...  És ez nem minden, de nem lövöm le az összes poént. :)

Isten a csokival kér elnézést a brokkoliért ...

A látogatás végén a belépőjegy bemutatásával 10%-kal kedvezménnyel vásárolhatunk a kávézóban és a shopban, és ha még bírunk a kóstolás után bármit is enni, akkor az étteremben van lehetőség rendes ételt is enni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése