2014. június 30., hétfő

29. Jódliünnep


 image


A Graubünden kantonban található Davos Klostersben, gyönyörű kulisszák között, a néphagyományok nagy része találkozni fog ezen a hétvégén a Jódliünnep (Eidgenössisches Jodlerfest) keretén belül. Jódlizók, zászlólengetők és alpesi kürtösök adnak egymásnak és a közönségnek találkozót. Az előzetes jelentkezés alapján a jódliegyesület kereken 10.000 aktív tagját várják oda, 100.000 látogatóval és 100 újságíróval egyetemben. Vasárnap du. 14 órától ünnepi felvonulás is lesz, amit az SRF1 élőben közvetít.

Davos még soha nem adott otthont ilyen nagyszabású közönségrendezvénynek, noha pl. a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) kapcsán (ahol a világ gazdasági, politikai és pénzügyi vezetői gyűlnek össze minden 2. évben) van tapasztalatuk egy ilyen méretű rendezvény logisztikai lebonyolításában.

Összesen 1.330 előadás lesz a 4 nap során. A szervező az Eidgenössische Jodlerverband (jódliszövetség), amit 1910-ben hoztak létre azzal a céllal, hogy megőrizzék és támogassák a néphagyományokat, úgymint jódli, zászlólengetés (Fahnenschwingen) és alpesi kürt. A szövetségnek csoportok és egyéni előadók is tagjai, csakúgy mint a szimpatizánsok és az anyagi támogatók. Tessin kanton kivételével az összes kantonból vannak tagjaik.


Fotók innen
http://www.jodlerfest-davos.ch/fileadmin/user_upload_jodlerfest/Medienbilder/Alphornblaeser_Fahnenschwinger.jpg

http://www.jodlerfest-davos.ch/fileadmin/user_upload_jodlerfest/Medienbilder/GIGI1178.JPG


A szövetség fennállásának első 10 évében tagjaik a Schwinger- és alpesi ünnepeken léptek fel. Így azonban az ottani szervezőknek és programnak voltak kiszolgáltatva és csak korlátozott fellépési lehetőséget kaptak. Ezért úgy döntöttek, saját rendezvényt szerveznek, ahol minden tagjuk szóhoz (zászlóhoz vagy alpesi kürthöz) juthat. Az ezt követő 50 évben 11 alkalommal gyűltek össze.

A jódli az alpesi országok egy olyan énekfajtája, amiben a mellhangokat fejhanggal váltogatják, eközben értelem nélküli szótagokat énekelnek. Eredetileg a nyáj összehívására használták és más hangon énekeltek a teheneknek, mint a disznóknak vagy a juhoknak. Az énekes hangja messzire elhallatszik, ezért használták kommunikációs célra. A 19. században Tirolban dalok refrénjét énekelték jódli stílusban, ezzel kívánták a vidék hangulatát a városlakók és a túristák számára közelebb hozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése