2014. május 27., kedd

Svájc, a foci kontinentális őshazája

storybild
Fotó innen

Svájcba érve az egyik első dolog, ami feltűnik a magyar szemnek, a sok focipálya. Szinte minden falunak van gyönyörűen ápolt és karbantartott, kivilágított pályája, a városokban pedig városrészenként külön-külön. A svájci szövetségnek (Schweizerischer Fussballverband - SFV) 1.500 egyesület, ill. 11.200 focicsapat a tagja, ezzel a legjelentősebb sportszövetség az országban. A focipályák száma megegyezik az egyesületek számával, ezen felül azonban további kb. 2.100, sztenderd méretnél kisebb füves pálya is van.

Rendkívül élénk ebből kifolyólag az élet a futballisták háza táján. A hazai bajnokság is eseményszámba megy, és bizony a futballhuliganizmus sem ismeretlen fogalom. Az FC Basel 5. éve hazai bajnok, szurkolótábora hírhedt.

Schweizer FCB-Fans griffen deutsche FCB-Fans an. (Archiv)
Fotó innen
Fotó innen


Kevesen tudják, hogy az Egyesült Királyság után Svájc volt az első ország Európában, ahol a foci elterjedt, mégpedig az országban tanuló brit diákoknak köszönhetően, akik 1860-ban alapították meg a Lausanne-i Labdarúgó és Krikett Klubot. Valószínűleg ez volt a kontinens első labdarúgó csapata.

Nem sokkal később, 1879-ben alakult meg az ország máig is működő, legöregebb focicsapata, az FC St. Gallen. 1895-re már több csapat is működött, ebben az évben 11-en létrehozták a Svájci Labdarúgó Szövetséget (SFV). Ezen fontos aktus helyszínéül az olteni vasútállomás büféjét választották. Kezdetben a szövetség vezetőségének 5 tagjából 4 brit volt. A svájci szövetség alapító tagja volt az 1904-ben létrejött FIFÁ-nak.

Az, hogy a foci Svájcban ilyen erős brit részvétellel vert gyökeret azt is eredményezte, hogy a fociban az angol kifejezések máig használatosak, ill. több csapat neve a mai napig angol (pl. Grasshoppers - Zürich, Young Boys - Bern).

Ki gondolta volna, hogy Európán belül a foci Svájcból kiindulva indult hódító útjára, az ország elit iskoláiban tanuló külföldi diákoknak köszönhetően, akik országukba visszatérve nemcsak egy diplomával, hanem egy új sportág ismeretével gazdagodtak. Svájc mindig is a világ labdarúgásának homlokterében állt, ugyanis mind a FIFA (Zürich), mind az UEFA (Nyon) székhelye az országban van.

A svájci fociválogatott (Schweizer Fussballnationalmanschaft, röviden Nati) először 1905-ben lépett pályára Párizsban, a szomszédos Franciaország ellen, ahol a franciák nyertek 1:0-ra. Pénzügyi okok miatt a genfi visszavágóra 3 évet kellett várni. Két legnagyobb vereségük közül az egyiket a magyar válogatottól szenvedték el 1911. októberében Budapesten - 9:0-ra kaptak ki.

Az idei lesz a válogatott 10. világbajnoki részvétele (az előző kettőn is kint voltak).

Egy 2011-es lista szerint a focisták a legjobban fizetett sportolók közé tartoznak Svájcban. Az abszolút első helyezett természetesen Roger Federer, teniszező, Svájc nemzeti hőse, évi 39 millió frankos jövedelemmel (ezzel 2011-ben a világ 4. legjobban kereső sportolója volt). A top 10 legjobban kereső sportoló közül 7 focista, a top 30 közül 21.

Egy tegnap megjelent cikkben a nemzeti válogatott néhány tagjának autóját mutatják be, azzal az alcímmel, hogy remélik, a válogatott is van annyira erős, mint az autóik ... Drágábbnál drágább autócsodákkal járnak, egy kivétellel: Stephan Lichtsteiner egy 30.000 frakot érő Fiat Abarth-tal áll be luxusautók közé, a stadion parkolójában. A legdrágább autót Ricardo Rodriguez hajtja. Porsche Panamera Turbo S-e 246.100 frankba került.

Er hat den Kleinsten! Das macht Stephan Lichtsteiner doch sympathisch.


Fotók innen

Már csak néhány hét és kiderül, hogy hogy teljesítenek a svájci labdarúgás éllovasai a brazíliai világbajnokságon, akik között alig van eredeti svájci (azaz migrációs háttér nélküli) ...

FILE- In This Nov. 15, 2013 file photo, Switzerland soccer team poses prior to the start their friendly soccer match against South Korea at Seoul World Cup Stadium in Seoul, South Korea. Foreground from left: Gokhan Inler, Blerim Dzemaili, Tranquillo Barnetta, Steve Bergen and Granit Xhaka. Background from left: Diego Benaglio, Haris Seferovic, Michael Lang, Fabian Schar, Reto Ziegler and Pajtim Kasami. The draw for the 2014 World Cup finals takes place Friday Dec. 6, 2013 near Salvador, Brazil. The 32 teams will be drawn into eight groups of four. The top two in each group will progress to the knockout stages. Twelve stadiums in twelve cities will host matches. (AP Photo/Lee Jin-man, File)
Fotó innen

1 megjegyzés: