2014. május 12., hétfő

Eurovíziós Dalfesztivál, Svájc, Celin Dion

Az idő múlását az évenként megrendezésre kerülő nagy események újbóli eljövetelén lehet talán a legjobban nyomon követni. Az egyik ilyen tájékozódási pont lehet a zenei életet figyelemmel kísérők számára az Eurovíziós Dalfesztivál. Nem sokan tudják, hogy az ötlet a svájci székhelyű EBU (European Broadcasting Union - Európai Műsorsugárzók Uniója) falain belül született meg egy francia alkalmazott fejében, az 1955-ös monacoi találkozón. 

Ez az esemény indulásakor az élő televíziós közvetítés technikai kísérletének számított és az első versenyt 1956. május 24-én, a svájci Luganoban tartották. Ekkor még csak 7 ország versenyzői vettek részt és a győztes dalon kívül senkiről nem készült tévéfelvétel, a versenyt rádión keresztül lehetett követni. Ebben az évben - először és egyben utoljára - minden ország énekese 2-2 dallal versenyezhetett. A svájci énekesnő a 2. és a 9. helyezést nyerte el.

A következő évben ugyanennek az énekesnőnek (Lys Assia) sikerült az első helyet megszereznie. Ezt követően változó, kezdetben több, majd később inkább kevesebb sikerrel szerepeltek a Svájcot képviselő énekesek (lista itt).

Svájc - az induló évet követő - legnagyobb sikerét akkor érte el újra a fesztivál történetében, amikor a kanadai Celin Dion 1988-ban Svájc színeiben indult a versenyen és meg is nyerte azt. Az amerikai kontinenst azonban még ekkor sem tudta meghódítani, mert francia nyelven énekelt. Hogy hogy került Svájcba, arra sehol nem találtam utalást.Szinte minden évben csatlakozott 1-1 új ország a versenyhez, Magyarország 1994-ben, 6 másik országgal együtt. Abban az évben Friderika képviselte Magyarországot.3 megjegyzés:

 1. Celion Dion ugy került Svajcba 1988-ba, hogy ket svajci (szöveg es zene) szerzemenyet enkelte el. Vagyis Atilla Şereftuğ egy török-svajci zeneszerzö es Nella Martinetti egy tessini zeneszerzö , enekes közös szerzemenyet a Ne partez pas sans moi c. dalat enekelte az eurovizios dalfesztivalon.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen a kiegészítést, ezeket én is megtaláltam, de ez nekem még nem volt teljeskörű magyarázat arra, hogy hogy került Svájcba Celin Dion. MIndenesetre ezek fontos információk, közelebb visznek a megértéshez. :)

   Törlés
 2. Az idei dal sem volt rossz.
  :)
  Bár az énekes szintén nem echte svájci.

  VálaszTörlés