2014. május 9., péntek

"Es-B-B" - A vasúttársaság szignálja

Aki valaha már utazott vonaton, valószínűleg azonnal el tudja "énekelni" a vasút szignálját, amit a pályaudvarokon, állomásokon játszanak le, mielőtt egy vonat érkezését vagy indulását bemondják.

Svájcban egy picikét bonyolultabb a helyzet. 2002-ben, az SBB (Schweizerische Bundesbahnen), azaz a svájci államvasutak megalakulásának 100. évfordulója alkalmából a kampánnyal megbízott reklámügynökség (McCann) azzal az ötlettel állt elő, hogy attól függően, hogy az ország melyik nyelvterületén van az adott állomás, jelzésértékűen változzon a szignál is. Ehhez az ötlethez nagymértékben hozzájárult, hogy a kampány vezetője zenész és zeneszerző végzettséggel is rendelkezett.

Az országnak 4 hivatalos nyelve van, ebből 3 nagy (német, francia, olasz) és egy marginális (rétoromán). Ennek megfelelően a vasúttársaság elnevezése is 3 nyelvű.

SBB - Schweizerische Bundesbahnen
CFF - Chemins de Fer Fédéraux Suisses
FFS -  Ferrovie Federali Svizzere

A rövidített verzió betűit zenei hangoknak feleltették meg és vibrafonon játszották le. Ilymódon 3 különböző szignált kaptak, melyek közül az adott nyelvterületnek megfelelően, ill. az állomás méretétől, valamint a vonat közlekedési irányának megfelelően választanak. Nagyobb állomásokon több szignál is elhangzik, a kisebbeken csak az, amilyen nyelvterületen éppen vagyunk. Ha pl. Zürichből Bielbe utazik az ember, akkor Bielbe érkezve a francia szignál csendül fel, de Zürichbe visszaindulva már a német, mert a következő állomás már német nyelvterületen található.

A német nyelvterületű "Es-B-B" így hangzik ("S" zenei hang nem létezik, ezért az "Es" hangot használták), ill. a rövidke videófelvételen a vibrafon is látszik. Az alábbi felvételen pedig mindhárom szignál gyors egymásutánban hallható.


Egyébként nemcsak a szignál, hanem a bemondás is több nyelvű, amennyiben nem rövidtávú járatról van szó.


2013. szeptemberében az olteni vasúti csomópontban volt váltó (jelzőrendszer) meghibásodás, aminek következtében egy időre nagy területen teljes mértékben leállt a vasúti forgalom. Az egyik elakadt vonatban maga az SBB fővezére is ottragadt. Nem habozott sokáig, azonnal magához ragadta a mikrofont és 2 nyelven kért elnézést a kellemetlenségért. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése