2014. május 1., csütörtök

Elő a létrát! - Futóverseny

Fotó innen
Amikor először hallottam erről a fura szokásról, nem hittem a fülemnek. Ennél bolondabb dolgot el sem tudtam képzelni - hosszú létrákkal futni a szűk óvárosi utcákon keresztül ... Azóta azonban már eltelt néhány év, sokmindent láttam, hallottam és már nem is tűnik annyira furcsának. Ráadásul a hátterével is megismerkedtem, így pedig már kifejezetten értelmet nyert a dolog.

A történet egészen a 17. századig nyúlik vissza, noha az első írásos emlékek csak 1711-ben jelentek meg. Ekkortájt Zug városának közös tulajdonban lévő mezőgazdasági területein (Allmend) 1.000 db cseresznyefa állt. Ezek termése is a közösség tulajdona volt. Amikor a cseresznye beérett, déli 12 órakor harangozással jelezték, hogy lehet menni szüretelni. Ekkor indult meg a roham. A családok létrákkal, kampókkal, kosarakkal felszerelkezve rohantak a fákhoz, ugyanis aki elsőként támasztotta létráját egy fának, azé volt a fa teljes termése. 

A cseresznye általában június közepe táján érik be. A teljes érést megelőző napokban Zug apraja-nagyja már teljes lázban égett, sokan már korábban megebédeltek, hogy 12-kor azonnal indulhassanak, ha meghallják a startpisztoly szerepét betöltő harangszót. Ezt megelőzően szigorúan tilos volt a szüret, a szabály betartását éjjel nappal őrök felügyelték. Aki mégsem tudott ellenállni a kísértésnek, rövid úton a börtönben találta magát.

A fák azóta kiöregedtek, ezzel a létrás futás is eltűnt. Azonban új fákat ültettek és 2009-ben újraélesztették a régi hagyományt. Idén június 16-án, rossz idő esetén 23-án rendezik a futást. Kétszemélyes csapatok indulnak, a 8 méter hosszú falétra elejét fogja az egyik, a hátulját a másik futó.

Ezt az egyedi sportteljesítményt május 3-án Luzernben is meg lehet csodálni, aholis Zug a vendégkanton a 37. Luzerni Futónapon (cikk itt).

Zug egyébként "cseresznye-kanton" (Chriesikanton) néven is ismert. Igazolhatóan 400 évre visszavezethető a cseresznye központi szerepe. Ma már szinte mindent erre építenek, a kanton image-ét, rendezvényeket, piacot, termékeket. A zugi cseresznyetorta, mint specialitás az UNESCO listán van, de előálltak egy cseresznyés grillkolbásszal is, amiben az aszalt cseresznye kellemesen karamellizálódik a grillezés során ... A zugi csersznyéről - többek között a cseresznyetorta múzeumról is - itt és itt minden megtalálható.

File:Zuger-Chriesi-Plakat-1939.jpg 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése