2014. május 15., csütörtök

5. Nemzeti Home Office Day


 

Svájcban 2010-ben rendezték meg az első Home Office Day-t, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az otthon ill. útközben való munkavégzés lehetőségére és előnyeire. Számos olyan munkakör van ugyanis, amihez nem szükséges, hogy az ember bent üljön a munkahelyén, az íróasztalánál. Ezen kívül sokan ingáznak a munkahelyük és az otthonuk között, amihez ha a vasutat választják, akkor az ülések mellett konnektort is találnak, így nyugodtan használhatják telefonjukat, tabletjüket, laptopjukat, munkavégzés céljából is (mint ahogy sokan meg is teszik). 

Az otthoni munkavégzés tehermentesíti az utakat és a vasútat, csökken a CO2 kibocsátás is. Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban pedig növeli a dolgozók munkavégzési kedvét, ugyanis egyre nagyobb igény van az úgynevezett work-life balance kialakítására, azaz a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának helyreállítására. Ennek egyik lehetséges formája a távmunka, aminek lehetővé tétele ma már sok esetben megkönnyíti a megfelelően képzett munkaerő megtalálását.

A mai Home Office Day fő támogatói a Microsoft (adja magát), a Swisscom, az SBB és a Witzig the Office Company. A jobs.ch nevű internetes álláskereső portállal együttműködve létrehoztak egy Home Office logót az álláshirdető cégek számára, amit álláshirdetéseikben használhatnak, ha nyitottak a távmunkára. Így az álláskeresők már a keresés stádiumában láthatják, hogy rugalmas céggel állnak szemben.

Logó innen, le is tölthető

Az ebbe az irányba nyitó cégek száma pedig szerencsére egyre nagyobb. Egy felmérés keretében 423 céget interjúvoltak meg szolgáltató szektorból és az adminisztratív területekről. 16%-uknál már a mindennapok része a távmunka, 35%-uknál pedig kísérleti stádiumban van ez a fajta munkavégzés. További 25%-nál kivételes esetben szóba kerülhet ez a lehetőség is, 10%-nál pedig még nem gondolkodtak a kipróbálásán. A felmérés során csupán olyan cégeket kérdeztek meg, ahol egyébként megoldható lenne a táv-, vagy mobil munkavégzés. A felmérés eredményeinek összefoglalása itt.
Svájcban 50%-ra tehető azok aránya, akik szellemi munkát végeznek (Wissensarbeiter). A St. Gallen-i egyetem egyik professzora szerint ezek kb. 20%-a dolgozik olyan munkakörben, ami heti 1 nap távmunka beiktatásával is megoldható lenne. Ez 450.000 főt jelent. Ha kiszámoljuk, hogy ez milyen hatással lenne a gazdaságra, meglepően nagy számot kapnánk. A CO2 kibocsátás is 67.000 tonnával csökkenne az adott évben, a garázsban pihenő autóknak köszönhetően.

Természetesen nagy változáson kell a cégeknek átesniük ahhoz, hogy be tudják vezetni az - alkalmankénti - távmunkát. Először is meg kell bízniuk munkavállalóikban. Másodsorban meg kell oldani, hogy a céges adatok otthonról, útközbenről is elérhetőek legyenek (ez az IT feladaton kívül újabb bizalmi kérdés). Más vezetési stílust is igényel a távmunka, a munkavállalóknak pedig képesnek kell lenniük az önálló munkavégzésre, munkájuk, idejük struktúrálására. A Yahoo új vezetőjének egyik első lépése a távmunka megszünetése volt, mivel a munkavállalók egy része otthonról munkaidejében más munkákat végzett ...

A mai napon arra buzdítják a munkavállalókat, hogy ha tehetik, dolgozzanak ma otthonról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése