2014. április 23., szerda

Zürich új "jelképe"

Quelle: key
Fotó innen


A napokban Zürichben járva egy ósdi és csúnyácska, ámde igencsak nagy darut láttunk a Limmatparton felállítva, közvetlenül a Limmathof-fal szemben (a Limmathof az óvárosnak egy kis dombján található, ahonnan szép kilátás nyílik a városra, sokan innen fényképezik). El nem tudtam képzelni, hogy mihez állították fel, gondoltam, hogy valamit építenek, mint mindenfelé.

A valóság ettől nagyon is távol áll - a 30 méter magas (karja 36 méter hosszú) kikötői daru művészeti alkotás! Pályázatot írt ki a város, hogy hogyan lehetne hasznosítani a területet és olyan művészeti alkotást szerettek volna, ami felkelti az emberek figyelmét és beszélnek róla. Ráadásul nem kis pénzt, 600.000 frankot szavaztak meg a projektre, ami nem is volt elég, további 120.000 frankkal meg kellett toldani. Az egyik nemrég visszalépett városvezető, aki a politikai életben a projekt atyja volt, a saját zsebéből állta - volna - a hiányzó összeget, azonban a városvezetés többi tagja is gyűjtésbe fogott, így csak 50.000-et kellett fizetnie. 


Im Gegenlicht der strammen Grossmünstertürme: Zürichs Hafenkran.
Fotó innen

Saját kép - itt már egy fotel lóg rajta, meg egy molinó


A rozsdás kikötői darut a németországi Rostockból szállították Zürichbe, ahol a tervek szerint 9 hónapig fogja borzolni a kedélyeket. A zürichi fiatal szocialisták (JUSO) egyenesen azt javasolják, hogy a butaság mementójaként még ennél is tovább, véglegesen maradjon ott a daru, ami időközben Zürich új jelképe, látványossága is lehetne. Más kérdés, hogy csupán a daru miatt az égvilágon senki nem utazna Zürichbe. Most is csak azért fényképezik olyan sokan - szerintem, mert nem hisznek a szemüknek, hogy így el lehet csúfítani a várost.

További cikkek itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése