2014. április 24., csütörtök

Tanzfest - A tánc ünnepe

Fotó innen

Először 2006-ban született meg a gondolat a reso (réseau danse suisse - Tanznetzwerk Schweiz) háza táján, hogy a tánc van annyira fontos dolog, hogy külön ünnepet érdemeljen, melynek során egy egész hétvége áll az érdeklődők rendelkezésére, hogy a tánc sokféleségével és szépségeivel megismerkedjenek.

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre május 2-4. között és míg az első évben még csak Zürich, ma már 21 város vesz benne részt (20 Svájcban és egy a határ közeli Belfortban, Franciaországban). Több mint 500 tánciskola várja a keződket és a haladókat, gyerekeket és felnőtteket, vagy akár a családokat - a programfüzetek külön jelölik, ha a kurzuson családokra is fel vannak készülve. 70 különféle tánccal lehet megismerkedni a legkülönbözőtt és legváratlanabb helyeken - idén pont az a cél, hogy meglepő, váratlan helyeken bukkanjanak fel táncosok. Így pl. Badenben (olyan büszke vagyok, hogy a mi kis városunk is benne van a buliban!) kirakatokban is lesznek táncprodukciók, a francia nyelvű területeken a zebrákat veszik birtokba a táncosok, de magánlakásokba is meg lehet hívni előadókat. Közel 4.000 táncost és tánctanárt mozgat meg ez a rendezvény.

DanceMob Badenben - Fotó innen


Természetesen a hagyományos helyszíneket sem kerülik el a táncosok, így színházakban, szórakozóhelyeken, szabadtéri színpadokon is fellépnek a könyvtárak, katedrálisok, tömegközlekedési eszközök mellett. Badenben lesz pl. DanceMob is. Szinte minden program (táncórák is) látogathatók egy - az egész ország területére érvényes - 15 frankos belépőjeggyel (16 év alattiaknak nincs rá szükség).

A programok városonkénti bontásban a dastanzfest.ch oldalon nézhetők meg.Zürich, mint az első szervező, úgy gondolta, hogy az eddigieknél nagyobb hangsúlyt szeretne adni a rendezvénynek. Külön honlapot is létrehoztak a központin kívül és a rendezvényt is átnevezték az országos Tanzfest-ről Zürich Tanzt-ra (Zürich táncol). A programok nagy része itt már fizetős, de nem mind! Részletes program itt.

Naptárba beírni! Május 2-4. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése