2014. április 14., hétfő

Biztonsági vésztartalék

Fotó innen

Úgy tűnik, hogy Svájcban még vannak, akik emlékeznek a szűkös időkre. Ma, amikor a boltok polcai roskadoznak az áruhegyektől, a városokban pedig egymás mellett sorakoznak a különböző boltok, még mindig vannak olyanok, akiknek csak a biztos a biztos. Ráadásul ma már lassan az óvóhelyeket (Luftschutzkeller, -raum), föld alatti bunkereket is kezdik felszámolni, még a hadsereg is. Mi lesz így azokkal, akik úgy nőttek fel, hogy a házukban kötelező jelleggel volt légópince, élelmiszer- és italtartalékkal?

A 2010-ben alapított cég (Sichersatt), úgy tűnik, valós piaci rést talált. Ahogy a neve is ígéri, termékeivel biztosan nem marad éhen az ember, akkor sem, ha a boltok polcai már üresen konganak. A boltok ugyanis nem tartanak nagy készleteket, "just in time" rendszerben rendelnek, vagyis ahogy fogyóban van valami, másnapra rendelnek belőle. Ha azonban beüt a krach, nem biztos, hogy megoldható az utánpótlás. Ilyen esetekre hozta létre a cégvezető a céget. 287 frankért pl. olyan élelmiszercsomagot árul, ami 1 felnőtt ember 1 havi ellátásához elegendő, mi több, 10 évig eltartható. Kapható víztisztító is, sőt, húsvéti akcióban a 200 frankot meghaladó rendelési érték esetén egy 59 frank értékű kurblis zseblámpát is kap a vevő ajándékba.

Egy olyan országban, ahol van mit félteni és legendásan túlbiztosítják vagyontárgyaikat az emberek, sokan szeretnének arról is gondoskodni, hogy szükség esetén nehogy éhezniük kelljen. A cégvezető szerint legutóbb pl. az ukrán konfliktus ideje alatt ugrozz meg a rendelések száma, azaz a svájci lakosság nagyon érzékenyen reagál a világ eseményeire. Ugyanígy, ha a környező országokból valamilyen járványról számolnak be a híradások.

Tulajdonképpen nincs min csodálkozni, hiszen Maslow szükségletpiramisában a legelső helyen a fiziológiai szükségletek állank (étel, ital, alvás), rögtön ezután pedig a biztonságra való törekvés áll.

Kép innen

Cikk itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése