2014. április 25., péntek

A svájci sör napja

Kép innen

A mai napon, azaz április 25-én, idén 3. alkalommal ünnepli a svájci sörszövetség (Schweizer Brauerei Verband) a sör napját, mellyel egyúttal a sörszezont is megnyitják. Igaz, az időjárás a kora tavaszi kellemes melegről húsvétra kellemetlen hidegre és esősre hűlt le, majd egy rövid felmelegedés után hétvégére ismét erős lehűlés és eső érkezik, egyszer majd csak beköszönt - és remélhetőleg marad is jó darabig - a jó idő.

Ami viszont biztos, hogy lesz, az a foci VB. Nagyon várják a sörgyártók, azt remélik tőle, hogy fellendíti a sörfogyasztást is. A tapasztalat szerint egy ilyen jelentőségű rendezvény az éves forgalmat kb. 0,5%-kal dobja meg. Az elfogyasztott mennyiség egyenes arányban van a svájci csapat eredményességével - minél tovább maradnak bent a VB-n, annál többen követik figyelemmel a játékokat és természetesen a győzelemre is koccintani kell, mi mással, mint sörrel.

A svájci csapat jó teljesítményéhez az időjárásnak is jól kell teljesítenie (már megint visszatértünk hozzá).

A sörgyártók természetesen nem ülnek ölbe tett kézzel, várván, hogy szép idő legyen és jól játszanak a svájci focisták, hanem marketing tevékenységükbe is beépítik a foci VB-t. Néhány sörgyár új (nevű) terméket dob a piacra, mint pl. a Samba-Samba sör (Baar Brauerei), vagy a Trainings-Lager (Falken Brauerei, Schaffhausen). Más gyártók versenyekkel és reklámajándékokkal próbálják magukhoz édesgetni a vásárlókat. Nem lesz könnyű dolguk, mert a tapasztalat szerint az új márkanevek nem igazán jönnek be a fogyasztóknak, a focimeccsek alatt általában lágert isznak, ráadásul egyre kevesebb hazai sört.

A szövetség adatai szerint tavaly fejenként 56,5 liter sör jutott minden egyes svájcira. A hazai eladások 4,1%-kal csökkentek, az import azonban 9,1%-kal nőtt.


Kép innen

A svájci sör napján a gyártók gyárlátogatásokat szerveznek, némelyek ingyen sört kínálnak vagy új terméket dobnak a piacra. 

A Feldschlösschen gyár is megnyitja kapuit szombaton (április 26-án), megmutatja oldtimer autóit, ingyenes lovaskocsikázást kínál sörszállító kocsijain, gőzösvonattal is utaztatja vendégeit, kóstoltatókat szervez, meg előadásokat. Igazán sajnálom, hogy nem tudok elmenni, noha a sört egyáltalán nem szeretem, viszont a Feldschlösschen gyárat kívülről már sokszor megcsodáltam, vonattal Basel felé haladva.


Fotók innen

Cikk itt. Korábbi sörös bejegyzésem itt.

2 megjegyzés:

  1. Nem mindenki szereti a svájci sört! :)

    http://www.watson.ch/Front/articles/758381410-Warum-Schweizer-kein-Bier-trinken-sollten

    VálaszTörlés
  2. Én semmilyen sört sem szeretek, de a programokat kár kihagyni.
    :)

    VálaszTörlés