2014. március 5., szerda

Szennyezettek a folyók


Fotó innen


Olyan gyönyörű kék, zöld és kékeszöld színű folyókat korábban nem láttam, mint Svájcban. Legendásan tiszták errefelé a folyók, és igencsak büszkék jó minőségű ivóvizükre is. Több folyó az Alpokban ered (Inn, Rhone, Rajna). Azonban nem minden folyóvíz ilyen tiszta. 

Még soha ilyen alaposan nem ellenőrizték a svájci folyók vizét, mint most. Öt közepes méretű folyót vizsgáltak meg a Eawag (vízügyi kutató) munkatársai öt kantonban - Salmsacher Aach (SG), Furtbach (ZH), Surb (AG), Limpach (SO) és Mentue (VD), és az engedélyezett és analitikailag kimutatható 300 anyag közül 104-et meg is találtak bennük. Ebből 82 növényvédőszer. A mintavételek 78%-ában meghaladta a különböző szerek koncentrációja az 1 µg/litert. Az elfogadható mérték maximum 0,1µg/l anyagonként, azonban mivel átlagosan 40 különböző kémiai szennyezőanyagot mutattak ki a folyók vizéből vett mintában, ezért látható, hogy jóval túllépi a megengedett határértéket.

A Furtbach folyó - Fotó innen

Ez a szennyezettség jóval nagyobb, mint azt korábban feltételezték és két okból is problematikus. Egyrészt már önmagában is meghaladja az elfogadott szennyezettséget, másrészt a különböző szerek kombinációja - még ha nem is lenne ilyen tömény a jelenlétük - különösen nagy veszélyt jelent a vízben élő organizmusok számára.

A vizsgált 5 folyóban található növényvédő, gomba- és rovarölő szerek száma


Van egy olyan érzésem, ha nem csupán mezőgazdasági területeket átszelő folyókat viszgálnának, hanem iparvidékek, gyógyszergyárak közelében lévőket is, akkor ott is kiderülne néhány turpisság.m

Cikk itt, itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése