2014. március 27., csütörtök

Művészi fotók - különböző apropóból

Ennek a témának Svájchoz az égvilágon semmi köze, hacsak az nem, hogy gyerekek és kreatív anyukák itt is élnek ...

Szerencsére vannak olyan anyukák, akik nemcsak hogy nem érzik külön megterhelőnek az életet egy kisgyerekkel, hanem a mindennapi, hétköznapi közös örömökön kívül különleges művészi értéket is varázsolnak együttlétükből olymódon, hogy alvó vagy ébren lévő gyermeküket olyan környezetbe helyezik, hogy a róluk készült fénykép már már a művészi alkotás határát súrolja. Máskor sajnos szomorú apropóból készülnek a képek, ahogy ez a személyes történetekből hamarosan ki is derül.

Az örömből alkotók közé tartozik a kaliforniai háromgyermekes anya és művésznő, Queenie Liao, aki legfiatalabb kisfiát álmában fotózza és egy álomvilágba helyezi bele. 2002-ben, első gyermeke születése után kezdett el gyerekeket fényképezni, Anne Geddestől merítve ihletet. Időközben rátalált saját stílusára. wengenninwunderland.com nevű honlapján lehet megcsodálni a kész alkotásokat.Szintén az USÁ-ban él Jason Lee, aki két lányának mindennapjait örökíti meg csodaszép és általában vidám hangulatú fotókon. A fényképes naplót akkor kezdte el csinálni blog (fotóblog formájában), amikor édesanyjánál nyirokcsomó daganatot diagnosztizáltak. Az unokák nem látogathatták a nagymamát a kórházban, mert túlságosan le volt gyengülve, ezért nap mint nap új fotókat készített Jason a lányokról, ilymódon téve lehetővé, hogy a nagymama minden nap "láthassa" őket.

Christmas 2013
Fotó innen


Az orosz építész, Elena Shumilova 2 évvel ezelőtt kapta az első fényképezőgépét, amivel fiait kezdte el fényépezni, leginkább a szabadban, állataik társaságában. Minden nap új képek készülnek, melyeket éjszaka hív elő. Hangulatuk leginkább egy festményéhez hasonlít, romantikusak, sejtelmesek, meleg színűek, barátságos hangulatúak.

Fotók innen
   

Egy ausztrál fotós, Bill Gekas 5 éves kislányát helyezi régi festmények (pl. Rembrandt, Anker) kulisszái közé és így fényképezi le őt. Nem egy az egyben másolja a festményeket, inkább azok hangulatát próbálja visszaadni, szerintem elég hatásosan - itt.

Fotók innen


A japán fotós, Chino Otsuka azokat a helyeket keresi fel, ahol róla készült gyermekként fotó. Itt újra lefényképezi magát, majd a számítógép segítségével a egymás mellé montírozza régi és mai önmagát. Ilymódon egy képen találkozik fiatalabb önmagával. Honlapja itt.

Fotók innen


1982+2005, Paris, France


Végezetül pedig ismét egy szomorú apropójú fényképezkedés ... Ben Nunery felesége 31 évesen tüdőrákban halt meg. Búcsúképpen ugyanolyan beállításokat készít közös kislányukkal, mint amilyeneket egykor a feleségével készített - itt.

Fotók innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése