2014. március 5., szerda

Greenpeace aktivisták az atomerőműnél

Quelle: ZVG
Fotók innen


Quelle: ZVGMa reggel Európa több atomerőművénél is akciót szerveztek a Greenpeace aktivistái, összesen 240-en azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a nukleáris energiatermelés veszélyeire. Az egyik kiszemelt "áldozat" a beznaui atomerőmű, ami a maga 45 évével a világ legrégebbi atomerőműve. Mint ilyen, nem kevés aktivistát érdemel, pontosan 100-an "támadták" meg (különböző nemzetiségűek, köztük magyar is) és helyeztek el transzparenseket az erőmű több pontján. A tőlünk kevesebb mint 20 km-re fekvő erőmű nemcsak a legöregebb, de a legjobban őrzöttek közé is tartozik (csakúgy, mint a többi sváci erőmű). Állítólag. Ennek ellenére az aktivisták szépen fogták a létráikat, neki támasztották a biztonsági kerítésnek és már bent is voltak. Igaz, a rendőrség néhány percen belül kiérkezett, de addigra már bent voltak.

Itt nem csupán a veszélyekre akartak figyelmeztetni, hanem egyenesen az erőmű bezárását követelték. Véleményük szerint túlságosan öreg ahhoz, hogy biztonságos legyen. További két svájci erőmű is a legrégebbiek közül való. A fukishimai katasztrófa óta már 3 év eltelt, akkor mindenki nagyon megijedt, de végül minden maradt a régiben, a parlament is elmulasztotta meghatározni a végső bezárások időpontját. Az aktivisták szerint a veszély napról napra nő és azt követelik, hogy 40 évnél tovább egy atomerőmű se működhessen.


An vorderster Front steht Marco Weber im Einsatz, der erst noch in Russland festgenommen wurde Quelle: ZVG

Nem is olyan régen, tavaly decemberben jelent meg egy hír azzal kapcsolatban, hogy a beznaui erőműben biztonsági intézkedésként a rekatorokon 100 millió frankos beruházást fognak elvégezni a 2014-es és 2015-ös évek folyamán. Az ehhez szükséges Reaktordruckbehälterdeckel-eket (reaktor tartályfejeket?) már megrendelték és le is vannak szállítva.

A Greenpeace a Svájci Energia Alapítvánnyal (Schweizerische Energie-Stiftung - SES) közösen már február közepén követelte a beznaui és a mühlebergi atomerőművek bezárását. Követelésüket egy tanulmányra alapozták. Azt állítják, hogy az atomerőművek kiöregednek és ahogy egy autónál, így itt is vannak olyan elemek, amiket nem lehet kicserélni, felújítani. Hiába az irdatlan méretű beruházások, összességében már nem tudják biztonságossá varázsolni velük a régi erőműveket.


Grafikon innen


A fukishimai tragédia után Németországban a hasonló atomreaktorokat leállították. Az atomrektorok világszerte általában 23 évig működnek, ezzel együtt a reaktorok átlagéletkora 28 év (az átlagot tulajdonképpen a svájci, 40-43 éve működő reaktorok dobják meg). A SES honlapján olvashatóak szerint a svájci kormány és az atomerőművek üzemeltetői az ördöggel cimborálnak és a lehető legtovább próbálják halogatni a reaktorok leállítását. A mühlebergi atomerőmű egymagában évi 100 milli frankos nyereséget termel, a leállás és az atomhulladék kezelésének költsége azonban milliárdokra tehető. Úgy tűnik, hogy a nyereség nagyobb súllyal nyom a latba, mint a biztonság.

Itt olvasható egy Dieter Majerrel készült interjú, aki a német atomenergia felügyelet egykori vezetője. Ő rögtön az interjú elején leszögezi, hogy nem érti a svájciakat. Egy atomerőmű, jellegéből kifolyólag, sohasem tekinthető 100%-osan biztonságosnak. Az életkorral azonban megnő a veszély. Németországban 2011-ben minden olyan reaktort leállítottak, amit 1982 előtt helyeztek üzembe.

Akit bővebben érdekel a téma, a SES 2013-as régi reaktoroknak szentelt kiadványából ennél sokkal többet is megtudhat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése