2014. március 13., csütörtök

Giardina, ProSpecieRara, meg én


PET-Kert

A tegnapi napon több mindent sikerült egy tető alá hoznom. Ekkor kezdődött a Giardina nevű kert-kiállítás, ami nagy kedvencem, tekintve, hogy a kert, a természet a nagy szerelmem. Amióta Svájcban élünk, minden évben elmentem a kiállításra - így tavasz elején különösen jól esik a gyönyörű kert-kompozíciókat, virágokat, fákat és virágkötészeti alkotásokat nézni, feltöltődni a látvánnyal és az illatokkal.

Most azonban munka-ügyben jártam a kiállításon (így az elég borsos, 35 CHF-os belépőjegyet sem kellett kifizetnem). A ProSpecieRara nevű alapítvány standján voltam önkéntes segítő. Ez az alapítvány 1982-ben azzal a céllal jött létre, hogy megőrizze, ill. újra ismertté tegye a régi állat- és növényfajokat. A kereskedelem ugyanis a könnyen termeszthető, könnyen szüretelhető, egyszerűen szállítható és tárolható termékeket keresi. Ezáltal számos régi faj merült feledésbe, amik egyrészt egészen más ízélményt és látványt nyújtanak, mint a kereskedelemben kaphatók, másrészt megszűnt az a sokféleség (bio-diverzifikáció), ami az egészséges állat- és növényállomány megőrzéséhez szükséges. A jelenlegi szűk kínálat miatt ugyanis ha 1-2 fajt, fajtát valamilyen betegség megtámad, vagy netalán klímaváltozás következik be, azok nem biztos, hogy túlélik. A többféle faj, fajta azonban más-más betegséggel szemben ellenálló, ill. más időjárási körülményeket kedvel. 

Kb. 3.000 magánszemély és gazdaság csatlakozott már az alapítványhoz és tenyészti, termeli az ősi fajokat, fajtákat. Az alapítványnak van egy "populáris" ága is, mégpedig a Stadt-Tomaten, azaz a Városi Paradicsom mozgalom. Külön honlapja is van. Céljuk az, hogy akinek legalább egy napos (értsd: oda süt a nap) terasza van, próbálkozzon a paradicsom termesztéssel, hiszen igazán nem szükséges hozzá semmi extra, látványos és hálás dolog, ráadásul a paradicsomot szinte mindenki szereti. Az érdeklődőknek minden segítséget megadnak, ingyen rendelhető egy starter-kit, amiben magtól magig leírják a paradicsom életciklusát, vagyis hogy mikor mit kell tennünk, hogy a magból paradicsomunk legyen, majd újra mag, amit a következő évben (vagy később) elvethetünk (a kereskedelemben kapható vetőmagok nem ilyenek). A kezdő-csomagban magok is vannak, 140, a kihalás szélén álló paradicsomfajta egyikéből. Én tavaly citrom paradicsomot (Zitronen-Tomaten) neveltem a teraszon.


Fotó innen


Most a kiállításon ezen a klassz sublóton mutattunk be 56 féle paradicsomot - természetesen csak képen, mivel nincs szezonja a paradicsomnak (viszont eljött a vetés ideje).

Az alma volt a másik növény, amit a standon bemutattunk, mégpedig 50 különböző fajtát, élőben. 4-félét kóstoltattunk is (5 órán keresztül almát szeleteltem hozzá). Érdekes volt látni, hogy az idősek még ismerték ezeket a régi fajtákat (Berlepsch, Ananas Reinette), amik a kereskedelemben nem, csak termelőtől vásárolhatók.
Az alapítvány támogatásokból él, 70 frank egy éves támogatói díj, amiért cserébe a magbankból ingyen lehet vetőmagot rendelni a több ezer fajtából, és kedvezményesen facsemetét. A támogatók az alapítvány által szervezett kurzusokon is kedvezményesen vehetnek részt.

Miután letelt a "műszakom", még körülnéztem a kiállításon. Lehet, hogy egyszerűen csak fáradt voltam, vagy nem volt annyi újdonság, mint az előző években, de most nem voltam annyira elájulva tőle, mint máskor. Persze, így is nagyon szép volt! A legjobban a megkövült, 200 millió (!) éves fák tetszettek (Crystal Wood). Ezek a néhai fák Arizona sivatagjain találhatók, ahol egykor az ingoványos területen kidőltak, majd később vulkánkitörésből származó anyag lepte be őket. Az ebben található kovasav beszivárogott a fa molekuláiba, és az évmilliók alatt elkvarcosodott drágakövet hoztak létre a fa belsejéből. Minden egyes darab egyedi és csodaszép.
2 megjegyzés:

  1. ...es mi a helyzet a kerteddel? Emlitetted, hogy nem fü, hanem specialis vadviragos/termeszetes gyepet kaptatok...elkezdödött mar annak a viragzasa? Egy foto?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jól emlékszel! Igen, a fű tele van most százszorszéppel és apró hóvirágok is találhatók benne elvétve. Fényképen annyira nem látványos, bár a hóvirágot már lefényképeztem. :)

      Törlés