2014. március 26., szerda

Az élet minden pillanatában döntünkEz akkor is igaz, ha éppen nem döntünk, hiszen az is egy döntés, hogy kiengedjük a döntés jogát/lehetőségét kezünkből.

Lenzburgban egy olyan kiállítást néztünk meg, ami a döntésekről szól, az ember történetének legelső döntésétől kezdve, a Tudás Fájától kiindulva, egy animációs filmen keresztül bemutatva, hogy a történelem során milyen mérföldkövekkel találkozott az ember, döntési szabadságát gyakorolva. A jelenbe érve különböző kategóriákba szedve ismerkedhettünk meg teljesen interaktív módon néhány főbb döntési területtel. A kiállítás neve Supermarkt der Möglichkeiten, azaz a lehetőségek szupermarketje (itt látható egy rövid videó róla).Az animációs film után a látogatók rögtön egy döntési szituációval találják magukat szemben. 6-féle bevásárló szatyor közül lehet választani. Itt a saját bőrünkön érezhetjük, hogy egy ennyire jelentéktelen, semmi következménnyel nem járó dologgal kapcsolatban is mennyit tudunk hezitálni. A szatyrokban egy kartonlap található, amire vonalkódos matricákat lehetett ragasztani, amiket a különböző életterületeken elhelyezett számítógépeken kitöltött tesztek után kap a látogató. A vonalkódokat a kijáratnál kell egy vonalkódleolvasóval leolvasni, ez alapján a pénztárostól kapja meg mindenki a teszteredményeit és személyre szóló tanácsait. A belépődíjat is ekkor kell kifizetni.

De ne rohanjunk ennyire előre! A kiállítás a sok-sok, látványosan prezentált statisztikai adat, interjú és film során azt a kérdést boncolgatja, hogy a mai világban, amikor szinte minden lehetséges, de semmi sem biztos, mit tud az ember kezdeni a döntés szabadságával. Lehetséges-e egyáltalán helyesen dönteni? Mire hallgassunk, az eszünkre vagy a szívünkre? Különböző döntési helyzetekben milyenfajta döntési technikákat vehetünk igénybe? Egyenlő eséllyel indulunk-e mindannyian az életbe? Különféle hormonjaink milyen befolyást gyakorolnak döntéseinkre? Sorsszerűen történnek-e dolgok, vagy inkább véletlenül? Élünk-e a lehetőséggel, ha dönthetünk valamiről?
A híres Marshmallow teszt - "most egyet vagy később kettőt", az önfegyelem kifizetődő
A németül beszélők számára nagyon jó szívvel ajánlom a kiállítást, amihez egy magazin is kapcsolódik (9,9-ért kapható). Ebben a kiállításon látottak egy részén kívül még számos érdekes riport, kutatási eredmény és egyéb írás, valamint fotóriportok láthatók. Ezen kívül csokorba szedték azokat a szak- és gyerekkönyveket, valamint játékfilmeket is, melyek ebben a témakörben készültek (A 12 dühös ember, Az igenember, Thelma és Louise, Mátrix, Sophie választása).

2013. május-június során az Aargauer Zeitung hozott le egy riportsorozatot olyan emberekkel, akik egy bátor döntés révén megváltoztatták életüket. Ezeket is érdemes elolvasni, különösen azoknak, akik ugyan változtatnának életükön, de félnek a bizonytalanságtól, döntésük lehetséges következményeitől.

Végezetül két tipp a 30 döntést elősegítő módszer közül, egy nagyon egyszerű és egy kicsit összetettebb.

1. 80. születésnap 
Mikor alkalmazható? Ha nem tudjuk, hogy mi az életcélunk, nehezen hozunk olyan döntést, ami megváltoztathatja az életünket. Ezzel a módszerrel kideríthetjük azt az irányt, amit akár életcélnak is nevezhetünk. Ennek tudatában már könnyebben tesszük mérlegre döntéseinket.
Alkalmazási lehetőségek - Ha elvesztettük a célt a szemünk elől, érzelmi válság esetén, ha életünkben útkereszteződéshez érkezünk.
Hogyan alkalmazzuk? Vonuljunk vissza egy csöndes helyre papírral és íróeszközzel felszerelkezve. Tegyük fel magunknak a kérdést: "Mi csalna könnyeket a szemembe 80. születésnapomon? Amit megtettem, vagy valami, amit elmulasztottam? Mi ez? Mit hallanék szívesen egy rólam szóló beszédben, hogy milyen ember voltam, hogy éltem, mit értem el?" Írjuk le, ami az eszünkbe jut, ilymódon 2-3 fontos érték is felszínre kerülhet, ami a további döntéshozatalban segítségünkre lesz. Ha megvizsgáljuk a lehetőségeket, el tudjuk dönteni, hogy melyik visz közelebb életcélunkhoz, az általunk képviselt értékek révén.

2. 10-10-10-es módszer
Mi ez és mikor alkalmazható? Amikor elégedetlenek vagyunk életünkkel, munkahelyünkkel, párkapcsolatunkkal, vagy valami új felé kacsingatunk. Tudjuk, hogy a változtatásnak rövid-, közép- és hosszútávú következményei is vannak. Ez a módszer egy olyan életvezetési eszköz, ami abban segít, hogy kezünkben tarsuk életünket azáltal, hogy a hosszútávú vágyak és célokra nagyobb hangsúlyt helyezzünk döntésünk során, mint a rövidtávú, aktuális félelmeinkre.
Alkalmazási lehetőségek - Bármilyen fajta döntés
Hogyan alkalmazzuk? Ennek a módszernek az az alapja, hogy átgondoljuk, döntésünknek mekkora jelentősége lesz 10 perc, 10 hónap ill. 10 év múlva. Három lépésben tudjuk megvizsgálni.
1. Fogalmazzuk meg a döntési lehetőségeket.
2. Őszintén válaszoljunk arra a kérdésre, hogy "Milyen lehetséges következményei vannak döntésemnek 10 perc, 10 hónap ill. 10 év múlva?" Mindegyik lehetőséget/lehetséges opciót vizsgáljuk meg!
3. Most már tisztában vagyunk a lehetséges következményekkel. Ennek tudatában kérdezzük meg magunktól, hogy melyik döntési opció visz közelebb minekt ahhoz, hogy életünket a kívánt irányba tereljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése