2014. március 21., péntek

A vasúti dolgozók foglalják a helyet
storybild
Fotó innen

A nagyobb városok között közlekedő vonatokon csúcsidőben gyakran igencsak nagy a tumultus, sokszor nincs elegendő ülőhely, ezért az utasok egy része a folyosón állva, vagy a lépcsőn ülve kénytelen utazni. A legkritikusabb a helyzet a Zürich-Bern vonalon, ugyanis itt találhatóak az SBB főhadiszállásai.

Az SBB szóvivője szerint a munkába menő, ill. onnan hazafelé utazó SBB alkalmazottak az ülőhelyek akár 25%-át is elfoglalhatják! A vasúttársaság vezetősége úgy döntött, hogy a legegyszerűbben úgy tudják megoldani ezt a helyzetet, azaz a fizető utasok elégedettségét növelni a szabad helyek számának növelésével, ha saját dolgozóknak más munkaidőkezdési- és befejezési időpontot, esetleg más munkavégzési helyet javasolnak.

Pl. a Zürichből induló munkatársaknak a 7.02-kor induló vonat helyett a 6.49-sel kellene munkába indulniuk, mert az a vonat kevésbé zsúfolt. Hazafelé pedig egy kicsit később indulhatnának.

Sokkal népszerűbbnek ígérkezik azonban az az ötlet, ami az otthoni vagy más helyen való munkavégzést helyezi előtérbe. Ezt a módszert egy évvel ezelőtt már tesztelték a Swisscom-mal közösen, igencsak jó eredménnyel. A kutatások szerint nőtt a munkatársak produktivitása és a munkával való elégedettsége is.

Egyébiránt pedig azt javasolják az utasoknak, hogy az első és az utolsó kocsit is nézzék meg, ha ülőhelyet keresnek a távolsági közlekedésben, mert ott nagyobb eséllyel találnak. A rövid távú közlekedésben azonban sokan valóban állni kényszerülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése