2014. február 1., szombat

Senki sem tökéletes

Pro Infirmis - Get Closer Video
Fotó innen
"A fogyatékosság hosszan tartó fizikai, értelmi, pszichoszociális vagy érzékszervi károsodás, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja egy adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását. A fogyatékosság egy változó fogalom, bárki bármikor fogyatékossá válhat. A fogyatékosság nem betegség, hanem egy állapot, ami a fogyatékossággal élő személyek és az attitűdbeli, illetve a környezeti akadályok kölcsönhatásának következményéből adódik. Ezen akadályok gátolják a fogyatékos személyt a társadalomban való teljes és hatékony, másokkal azonos alapon történő részvételben." (Wikipédia)

"December 3-a a fogyatékos emberek nemzetközi napja: Az ENSZ 1992-ben döntött megtartásáról, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Az ENSZ közgyűlése által 2006 decemberében elfogadott, a fogyatékkal élők jogainak védelméről szóló egyezménytől azt remélik, hogy ez a mintegy 650 millió ember többé nem szorul a társadalom perifériájára. Az Európai Unióban, ahol minden hatodik polgár, mintegy 80 millió ember él valamilyen kisebb-nagyobb fogyatékossággal, 2010-ben fogadott el új stratégiai tervet az Európai Bizottság. Ennek célja, hogy az unió és a tagállami kormányok tegyék lehetővé fogyatékkal élő polgáraik számára az életvitelüket korlátozó akadályok minél teljesebb felszámolását.

Magyarországon 600-700 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékosságban szenvedő emberek számát, sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti." (forrás: MTI)

A statisztikai adatok szerint a fogyatékkal élők száma Svájcban 1,4 millió fő (forrás itt). A Pro Infirmis (1920 óta működik) a legnagyobb szakmai szervezet az országban, melynek célja a fogyatékkal élők (Menschen mit Behinderungen) életének megkönnyítése, ill. az azért való kiállás, hogy egyenlő elbánásban részesüljenek a beiskolázás, az oktatás, a szakmai továbbképzés, a munkavállalás, az lakással kapcsolatos kérdések terén, valamint szabadidejükben. Ezek eléréséhez alapvető feltétel, hogy a fogyatékkal élők is olyan jövedelmet kapjanak, ami lehetővé teszi, hogy biztos egzisztenciát építsenek ki maguknak.

Svájcban jóval több fogyatékkal élőt lehet az utcán látni, mint Magyarországon, legyen szó kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozottról, vagy autistáról, netalán nagyotthalló készüléket hordóról, azonban az alábbi kampány láttán arra kell gondolnom, hogy elfogadottságuk és foglalkoztatottságuk még mindig nem éri el a kívánt szintet. A legtöbben idealizált elképzeléseket kergetünk, ahelyett, hogy élveznénk az élet sokféleségét. A fogyatékos emberek nemzetközi napja alkalmából (december 3-án) a híres-neves zürichi bevásárlóutca, a Bahnhofstrasse 5 üzletének kirakatában mozgássérült emberekről formázott próbababákat állítottak ki a megszokott "normálisak" mellett. A modellek: a Miss Handicap 2010 Jasmin Rechsteiner, a rádiós műsorvezető és filmkritikus Alex Oberholzer, az atléta Urs Kolly, Nadja Schmid blogger és Erwin Aljukic színész. A kampány előkészületeiről, melynek a mottója "Senki sem tökéletes. Jöjjön közelebb!", és a próbababák elkészítéséről egy szép rövidfilm is készült. 

Az egy évvel ezelőtti kampányukban egy Down-szindrómás fiatalember, Gianni Blumer szemén keresztül láthatjuk a világot. A szemüvegébe rejtettek egy kamerát, tehát valós szituációkat látunk, azt, hogy hogyan viselkednek vele az emberek. Szeretné, ha fogyatéka ellenére teljes értékű, telnőtt embernek tekintenék végre.


A 2011-es kampányfilm is elgondolkodtató. Zürichben egy óriási macijelmezbe öltözött fogyatékos fiatalember volt "bevetésen". Kitárt karjaiba csak úgy repültek az emberek egy jó nagy ölelésért. Végül levette a fejét takaró jelmezt és megkérdezte, "tényleg jelmezbe kell bújnunk, hogy közelebb jöjjenek hozzánk?".A filmek elgondolkodtatóak és arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy a fogyatékkal élők megkülönböztetett elbánás és szánalom helyett nem vágynak másra, mint hogy "normális" emberként kezeljék őket és nyitottak legyenek velük szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése