2014. február 17., hétfő

Pénzbírság iskolai hiányzásért

Karikatúra innen


Amikor Bogi az első svájci iskoláját kezdte, az első hazautazásunk alkalmával (az órarend időközbeni módosítása miatt) hiányzott volna fél tanítási napot. Ezt úgy mellesleg említettem a tanárnak, aki azt tanácsolta, hogy azonnal írjak az iskola vezetőjének egy kérelmet, ellenkező esetben megbüntethetnek.

Kicsit kételkedve fogadtam a tanácsot és túlzónak is gondoltam, de természetesen megírtam és alaposan megindokoltam a kérelmet. A tanulók egyébként tanév elején kapnak egy kis füzetet (Absenzenbüchlein), amibe az órákról való távolmaradásokat be kell írni, indokkal és a kihagyott órák számával. 

A füzetke belső borítóján a szabályok is fel vannak tüntetve. Az első kategóriába az előre nem látott hiányzások tartoznak.
 • Minden egyes hiányzást (iskola utáni választott sportról - Schulsport - és zeneoktatásról is) fel kell benne tüntetni (schriftliche Entschuldigung) a szülők aláírásával, amit a szaktanár aláírásával nyugtáz. A hiányzást követően azonnal alá kell íratni vele.
 • Az elfogadható indokok közé tartozik a betegség, ill. közeli hozzátartozó halála. Ilyen esetekben 1 héten belül kell a tanárral aláíratni.

Az előre látható hiányzások esetén további kategóriákat képeztek.
 • Ha a tanuló csak egy óráról hiányzik (pl. orvosnál, fogorvosnál volt), akkor az engedélykérelmet (Bewilligung) a tanárnak kell bemutatni.
 • Ha egynél több óráról hiányzik, akkor már a titkárság az illetékes.
 • Negyedévenként egy fél nap hiányzás engedélyezett, de ehhez is ki kell tölteni az engedélykérelmet és a titkárságon kell leadni.
 • Vannak úgynevezett céglátogatási napok (Schnuppertag), amikor a tanulók a pályaválasztást megelőző években szüleik munkahelyén tölthetnek egy napot, esetleg az erre a napra szervezett speciális szakprogramon vesznek részt. Természetesen ennek is nyoma kell, hogy legyen a füzetben, a titkárságon leadva, a cég igazolásával egyetemben.
 • A nyaralás miatti több napos távollétet legkésőbb egy hónappal a tervezett szabadság megkezdése előtt kérvényezni kell az iskola vezetőjénél.

Ezek a szabályok a mi iskolánkban érvényesek, nem tudom, hogy más iskolákban, városokban, kantonokban mi a helyzet. Azonban ma olvastam egy hírt, ami Zürich kantonban (Wetzikon) történt eseményekről számol be. A családot összesen 4200 frankra büntették, mert gyerekeik 1 héttel korábban kezdték meg a nyári szünetet. A szülők természetesen kérvényezték az engedélyt, ugyanis a nagyobbik lányukat befizették az USÁ-ban egy űrtáborba (SpaceCamp). Mivel Svájcban csupán 5 hét a nyári szünet és elég későn kezdődik, ezért 1 héttel korábban kívántak elutazni. Az iskola azonban nem adta meg az engedélyt. A szülők ezután az utazás előtti napon azt jelentették az iskolának, hogy a kimaradt anyagot ők megtanítják a gyerekeknek, mivel Zürich kantonban engedélyezett az otthoni tanítás (Heimunterricht), igaz, csak korlátozott ideig. Az iskola ezt sem fogadta el. A család elutazott, az iskola pedig beperelte őket. A bíróság meg is ítélte a bírságot. Talán elvből (elfogadhatatlannak és törvénytelennek találták), talán azért, mert későbbi időpontra is lett volna szabad hely még a táborban. A család nem fogadja el az ítéletet, magasabb szintre viszik az ügyet.

6 megjegyzés:

 1. Hm... érdekes.
  Mi Badenban annyit hiányoztunk, amennyit akartunk. Én csak beírtam, hogy mi volt az ok.
  Most Aarauban tanul. A múltkoriban elővette órán a telefonját, ezért 10 frank bírságot kellett fizetni. Hiába bizonygatta, hogy csak egy ismeretlen szót akart szótárazni.

  VálaszTörlés
 2. Nekem sincsenek ilyen tapasztalataim Genfben. Ilyen füzetünk sincs, ha beteg, akkor is csak telefonálunk, hogy nem megy, orvostól sem kell igazolás.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A francia részről - ha máshonnan nem, a választási eredmények kapcsán mindenképpen - tudni lehet, h jóval szabadabb szellemű. Ezt most te is megerősítetted. A cikkben említett példából ítélve az iskola vezetőjének van némi döntési szabadsága Zürich kantonban is.

   Törlés
 3. Oviban, általános iskolában itt is elég betegség esetén betelefonálni (ha véletlen elmaradna, egy-két óra múlva jön a telefon, hol a gyerek). Középiskolás kortól szigorúbbak, gondolom, mert akkor már nagyobb a lógási hajlandóság.
  Néha azért könnyítenek is, ettől a tanévtől a negyedéves fél napokat össze lehet gyűjteni, tehát az év során egy alkalommal indoklás nélkül is hiányozhat egyszerre két napot a gyerek, utazáshoz jól jöhet. Viszont ha fontos dolgozat esik esne erre az időre, akkor nem engedik el. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jó hallani a személyes tapasztalatokat, mert az újságcikk valószínűleg egy extrém példát mutat be. Ha van még, írjatok! :)

   Törlés
 4. Zürich Kanton szintén: ha beteg a gyerek, csak telefonálok, ha orvoshoz megyünk, megírom, mikor viszem el, és ennyi.

  VálaszTörlés