2014. február 8., szombat

Freitag - konténer toronyA Freitag táskák karrierje 1993-ban kezdődött, amikor a Freitag testvérek, mint biciklivel közlekedő grafikusok olyan táskára vágytak, amiben szétázás nélkül szállíthatják terveiket. Mivel nem találtak ilyet, maguk terveztek egyet - mégpedig újrahasznosított anyagokból: kamionponyvából, biciklibelsőből és autós biztonsági övből.

A táskáknak hatalmas sikere lett, ma már minden korosztály ilyet hord. A gyártás azóta is Svájcban, Zürichben történik, évente 400.000 db terméket (már nem csak táskákat, hanem kiegészítőket is, de többnyire azt) gyártanak és a cégnek 170 alkalmazottja van. Üzleteik világszerte megtalálhatóak (további részletek itt).
Fönt a klasszikus Messenger modell (és az ő nem olcsó ára)
Zürichi flagship üzletük egyfajta rekorder. Tervezői: Annette Spillmann / Harald Echsle, Zürich, kivitelezője pedig Raumbau AG, Zürich. Újrahasznosított konténerekből készült, szám szerint 19-ből. Az alsó két szintet 4 konténer képezi, a következő kettőt 2, a maradék 5 emelet pedig 1-1 konténerből áll. A maga 9 emeletével a legmagasabb konténer-épülete a világon. Ez a - tulajdonosok által - bonsai felhőkarcolónak nevezett konténer-torony egyébként Zürich legmagasabb épületének szomszédságában áll. A Prime Tower 126 méter magas, 36 emeletes (15 év telt el a tervezés megkezdésétől a "felhőkarcoló" átadásáig), a Freitag torony pedig 26 méteres (nincs róla adatom, de feltételezhetően jóval rövidebb időre volt szükség az elkészüléséhez).


A Freitag torony tetején egy kis kilátó platform található, ingyenes távcsővel. Nagyszerű kilátás nyílik a főpályaudvarra vezető vasúti sínekre (élénk vasúti forgalommal), valamint tiszta időben az Alpokra is.Angol nyelvű írások itt, itt és itt (látványos fotókkal).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése