2014. február 28., péntek

A németek - vicces - reakciója

Schweizer Schüler sollen nur noch zugelassen werden, wenn Kapazitäten bestehen: Grenzübergang zwischen Konstanz und Kreuzlingen. (Archiv)
Fotó innen

A bevándorlás korlátozásának megszavazása után minden szinten folynak a találgatások, tárgyalások és reakciók. Ezek közül egyet emelnék most ki. Konstanz a Svájc északi, északkeleti régióiból érkezők kedvenc bevásárló helye. Nemcsak sokféle üzlet található is, hanem hangulatos, szép, tóparti városról van szó, tehát egy kellemes napot el lehet ott tölteni. Mi is nagyon szeretjük. 

Hétvégenként azonban olyan nagy az odaáramló svájciak száma, hogy a városban szinte mozdulni sem lehet. Az egyik kisebb határátkelőt, ahol gyakorlatilag összeér két határ menti település, decemberben le is zárták az autósok előtt,  ott csak gyalogosan és biciklivel lehet átmenni rajta. Az autósok amúgy is csak hosszas dugóban ácsorgás után jutottak előre. A város vezetője ki is írt egy pályázatot a Svájcból érkező forgalom kezelhetővé tételére. Olyan ötletek merültek fel, mint pl. az autók Svájcban való parkolása és onnan egy kiépítendő libegő rendszeren áthozni az utasokat, vagy a Rajnán hajóval juthatnának Konstanzba. Mindkét esetben megkímélnék Konstanz városát a rengeteg svájci autótól.

Fotó innen - Rioban már működik a libegős megoldás
Stau in Konstanz.
Fotó innen
Fotó innen - Ezt a határátkelőt zárták le 2014. áprilisáig Konstanz és Kreuzlingen között

Visszatérve az eredeti témára, azaz a svájciak azirányú döntésére, hogy korlátozni kívánják a bevándorlók számát (Masseneinwanderung). Az SWR (Südwestrundfunk) televízió egy kicsit megviccelte a konstanzba látogató svájciakat, olymódon, hogy a saját fegyverükat fordították ellenük. Jelenleg 23% Svájcban a külföldiek aránya (de sok külföldi Svájcban született és itt felnőtt gyereke sem svájci állampolgár, ők is külföldinek számítanak, ha még nem kérvényezték az állampolgárságot). A fricska lényege abban áll, hogy a németeknek megtetszett a korlátozás ötlete és úgy gondolták, hogy átvennék. A bevásárlóközpont parkolójába egyszerre csak 23 svájci állampolgár parkolhat be, mert szerintük is jó ez a 23-as szám. Ha nincs hely, addig kell az autósnak várnia, amíg egy honfitársa ki nem áll és át nem adja ezáltal a helyét. 
 
Ezt persze csak a tévéfelvétel kedvéért és erejéig csinálták, a svájci rendszámú autósokat megkérdezve, hogy svájci állampolgárok-e, mert csak akkor vonatkozik rájuk a korlátozás és arra is rákérdezett a rendőrnek öltözött riporter, hogy hogy szavaztak ebben a kérdésben. Választ nem kapott ...

A riporter szerintem vicces volt és nem durva, de azt nem tudom, hogy mit érezhettek a feltartóztatott svájciak. A két ország közötti ellentét amúgy is minden adandó alkalommal előkerül. A riport itt nézhető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése