2014. január 19., vasárnap

Új himnusz kerestetik

Kotta innen

A Schweizerische Gemeinnützige Gesellschaft (SGG - Svájci Közhasznú Társaság, melyet 1810-ben alapítottak, az ország legfontosabb szocális és szociálpolitikai társasága volt, számos alapítvány kezdeményezője, mint pl. Pro Juventute, Pro Senectute, Pro Mente Sana, a bajba jutottakon segít innovatív ötletek és példaértékű projektek segítségével) gondolt egy nagyot (és magyar szemmel talán szentségtelent), mégpedig a himnusszal kapcsolatban. Azt gondolták, hogy a svájci himnusz már kiszolgált, eredetileg nem is himnusznak készült, a szövege túl vallásos és terjedelmes, nem tükrözi az ország jelenlegi kultúráját és sokszínűségét, és egyébként is aktualitását vesztette, szóval ideje lenne megváltoztatni. Egy újságíró egyszer úgy jellemezte, hogy olyan a himnusz, mint egy templomi dal és egy időjáráselőrejelzés ötvözete. A templomi énekeskönyvekben is megtalálható - a református énekeskönyv 519. dala, a katolikusnak könyvben pedig az 563.

Az SGG ezért 2014. január 1-jén pályázatot hirdetett egy új himnusz szövegére. A zenei alap maradhatna a régi, vagy legalábbis az újban felismerhetőnek kell maradnia a régi dallamnak, a szövegnek pedig a jelenlegi alkotmány preambuluma (bevezetője) szolgálna alapjául. A legfontosabb értékek: szabadság, demokrácia, függetlenség, béke és nyitottság. A művészi szabadságot mind a zene, mind a szöveg tekintetében fontosnak tartják. 

A pályázatokat 2014. június 30-ig várják, melyek közül a zsűri október 15-ig kiválasztja a 10 legjobbat. Mindenki egyenlő eséllyel indulhat, mivel a pályázatokat név nélkül kell benyújtani (ill. közjegyző veszi le róluk a nevet és küldi tovább név nélkül őket). Ilymódon a zsűritagok (a társadalom minden területéről, jódli művész, rapper, professzor, összesen 30-an) nem fogják tudni, hogy egy lelkes és tehetséges amatőr, vagy egy jónevű zenész, zeneszerző, költő, író művét olvassák-e. Ezeket egy nyilvános rendezvényen mutatják be majd 2014 végén, 2015 elején a nagyközönségnek, ahol kiválasztásra kerül a legjobb pályamű. Ezt fogják benyújtani a parlamentnek jóváhagyásra.

A győztes pályamű 10.000 frank pénzdíjban is részesül, a 2. helyezett 5.000-et kap, a 3. pedig 3.000-et. A 4-10. helyezettek pedig fejenként 1.000 frank üti a markát.
Kép innen

A svájci himnusznak egyébként mozgalmas a története. Az uri kantonbeli Alberik Zwyssig nevű zeneszerző (aki a wettingeni kolostorban élt pap) szerezte a zenéjét még a 1841-ben, a szöveg pedig egy zürichi dalszövegíró, Leonhard Widmer tollából származik. Valójában egy zsoltár. A szövetségi parlament csak 1961-ben nyilvánította az ország hivatalos himnuszává. Ezt megelőzően a «Rufst du, mein Vaterland» kezdetű dal töltötte be ezt a szerepet, melyet a jelenlegi angol himnusz ("God save the king") 1745-ben komponált dallamára énekeltek. Az új himnusznak először 3 év próbaidőt adtak. Letelte után 12 kanton fogadta el hivatalos himnuszként az újat, 7 kanton a próbaidő meghosszabbítását kérte, 6-an pedig elutasították. 1961-65, valamint 1979-80 között további konzultációk, közvéleménykutatások és versenykiírások voltak napirenden. Végül 1981. április 1-jén nyilvánították a "Schweizerpsalm"-ot az ország hivatalos himnuszává. Annak ellenére, hogy a rádióban naponta lejátszották, különböző iskolai, egyesületi és mindenféle rendezvényeken is hallható volt, az emberek nem érezték magukénak. A legtöbb svájci még az első 2 versszakot sem tudja kívülről. 1961 óta többen próbáltak új szöveget írni a himnuszhoz, pl. Dürrenmatt is, bár az övé inkább a himnusz keserű gúnya volt.

1981 óta a politikusok közül is többen kezdeményezték egy új himnusz megszövegezését, mégpedig az ország összes hivatalos nyelvén. 2004-ben Margret Kiener Nellen, berni képviselő nyújtott be egy javaslatot arra vonatkozóan, hogy az új szövegnek az 1999-es alkotmányban foglalt célokat és értékeket kéne tükröznie. Kezdeményezése azonban nem kapott nagy visszahangot, ezért vissza is vonta. 2006-ban a "Svájci Himnusz Akcióbizottság" újból nekiveselkedett, hogy a 2008-as foci VB-re legyen az országnak egy új himnusza, melyet mindenki énekelni tud. Ők sem jártak sikerrel.

Így jutunk el a mai napig, ezek a mostani pályázat előzményei. A sok próbálkozás és kezdeményezés ellenére most is vannak érvek és ellenérvek, támogatók és ellenzők. Sokan kételkednek abban, hogy sikerülni fog egy olyan dallamot és szöveget találni, ami fiatalnak és idősnek, progresszívnek és hagyományőrzőnek egyaránt el fogja nyerni a tetszését. Mások elvből ellenzik a himnusz megváltoztatását, szerintük a himnusz értéke éppen változatlanságában áll - egy himnusz szerintük nem lehet mindig az aktuális értkek szerint módosítani.

A külföldi kommentátorok elsősorban azon csodálkoznak, hogy egy nem állami szervezet áll elő ilyen vakmerő tervvel, nevezetesen a himnusz, mint szent tehén lefejezésével. A legtöbb országban a kormánytól várnának ilyesfajta kezdeményezést.

A kezdeményezőkhöz érkező e-mail-ekből kiderült, hogy az emberekhez sok esetben közelebb áll a kanton saját himnusza, mint az országé (micsoda meglepetés ... ). Nem lesz könnyű dolga a pályázóknak, ugyanis Svájcnak kevés nemzeti szimbóluma van: a berni szövetségi parlament épülete, a Matterhorn, az augusztus 1-jei nemzeti ünnep (ezen a napon esküdtek szövetséget 1291-ben az őskantonok - Rütlischwur) és a fondü. Svájc fő jellemzője pont a sokszínűség, a nyelvek, kultúrák, nemzetiségek sokfélesége. Ezt megénekelve mitől fogják egységesnek érezni magukat és magukénak érezni a himnuszt, az kérdéses, de meglátjuk.

Érdekesség, hogy Putyin is új himnuszt szeretne (nem svájcit, hanem sajátot), ráadásul kettőt. Egy klasszikusat az idősebb és egy modernebbet a fiatal korosztály számára. A spanyol himnusznak pedig egyáltalán nincs szövege ...

Vonatkozó cikkek, írások itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, angolul itt.

Ez a jelenlegi himnusz, minden hivatalos nyelven, kotta és szöveg itt.
 


2 megjegyzés:

 1. Kedves Szilvia! Lassan beérik a sok munka gyümölcse, születőben új svájci himnusz. Május 15.-éig lehet a következő honapon a favoritunkra szavaszni: https://www.chymne.ch/de
  További sok látogatót és kitartást kívánok a blogjához. Üdvözlettel:Norbert

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Norbert! Köszönöm szépen a jókívánságokat és az ötletet is, figyelemmel kísérem a fejleményeket! Szép tavaszt kívánok!

   Törlés