2014. január 30., csütörtök

Kevés nyilvános parkolóhely

storybild
Fotó innen


Egy legújabb statisztika szerint, melyet a TCS (Touring Club Schweiz, a helyi autóklub) Mobilitätsakademie készített, egész Európában nincs még egy ország, ahol 1000 lakosra olyan kevés nyilvános parkolóhely jutna, mint Svájcban. A parkolóhely egyszerűen hiánycikk. Ennek egyrészt az az oka, hogy sok lakóháznak és irodaháznak van saját parkolója. A cégeknél általában korlátozott számban, ezért csak bizonyos kritériumoknak megfelelve parkolhat ott az ember, ill. az autó (pl. megfelelően magas besosztásban vagy nagyobb távolságból autózva), a lakóházaknál pedig - amennyiben bérházról van szó - bérleti díj ellenében mélygarázsban, vagy a ház előtti, ámde szigorúan a lakóknak fenntartott parkolóban.
Grafikon innen

Így 1000 svájci lakosra csupán 84 db nyilvános parkolóhely jut, míg Németországban 183, Magyarországon pedig 250.  Ennek köszönhető, hogy a városokon belüli forgalom kb. 1/3-át a parkolóhelyet keresők teszik ki, ez pedig nem elhanyagolható nagyságrend. Ezzel a helyzettel mindenképpen kezdeni kell valamit, pl. a használaton kívüli magánparkolóhelyek jobb kihasználásával. Erre a célra már két online platform is létrejött (parku.ch és parkit.ch - iPhone-ra és Androidra is letölthető ingyenes applikációval, ami segít a kívánt környéken parkolóhelyet találni, GPS funkciója van és a tarifát is megadja). Ezek segítségével már az indulás előtt lefoglalható a parkolóhely és nem kell aggódni, hogy fogunk-e találni a célállomáson szabad parkolóhelyet vagy sem. Igaz, hogy elég sok parkolóház és mélygarázs van, de ezek általában tele vannak. Az utcákon pedig nagyon kevés parkolóhely van, ami az utcaképet szebbé teszi, de a parkolóhelyet keresők életét megkeserítheti. Arról nem is beszélve, hogy ingyen - szinte - sehol sem lehet parkolni.

A kevés parkolóhelyhez azt is érdemes hozzávenni, hogy Svájcban 1000 lakosra 525,52 személygépjármű jut (a világranglistán ezzel a 15. helyezett), Németországban 573,03 (9. helyezett), Magyarországon pedig 312,98 (46. helyezett). Vagyis jóval több autóra jut sokkal kevesebb parkolóhely. Persze, a tömegközelekedés is jóval fejlettebb, de még így is problémát okoz a kevés parkolóhely. Csupán érdekességként említem meg, hogy a legtöbb autó Andorrában jut 1000 lakosra, ahol gyakorlatilag mindenkinek van autója (926,97). Infó innen és innen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése