2014. január 24., péntek

Globi - a kultikus mesefigura

Kép innen


Globi egy kék színű papagájember, piros-fekete kockás nadrágban, akinek a karrierje 1932-ben kezdődött. A Globus áruházlánc fennállásának 25. évfordulójára rendelte meg az áruház marketing vezetője (Werbechef). Eredetileg Kimbukku névre akarták keresztelni, de a bázeli áruházvezetőnek ez nagyon nem tetszett. Bázelben a Globust Gloobinak nevezték, innen jött az ötlet, hogy a madár neve is legyen Globi.

Kép innen
A reklámszöveget Alfred Bruggmann, a rajzot hozzá pedig Robert Lips készítette. Az újságokban megjelent comic-strip-ek (egysoros képregények) annyira nagy sikert arattak, hogy alig három évvel később, 1935-ben már meg is jelent az első Globi könyv. És innentől máig tartó és egyre nagyobb népszerűsége töretlen. Generációk nőttek és nőnek fel ma is Globi meséin. Globi azonban ennél jóval több. Már 1944-ben egy komplett könyvkiadó jött létre a Globi mesekönyvek kiadására (Globi Verlag, ami 2007 óta az Orell Füssli Verlag-hoz tartozik), miután a Globus áruházlánc már 35 (!) Globi könyvet kiadott, s ezzel jóval túllépett Globi az eredetileg marketing figurának szánt szerepköréből. A számos könyvön kívül rendkívül népszerűek a hangjátékok, Lenzerheideban (Graubünden kantonban) van egy Globi tanösvény (ill. egész pontosan kettő, egy rövidebb és egy hosszabb), amihez 3 korosztály számára játékos kvízt is összeállítottak, amik a foglalkoztató könyvekhez hasonlóak és az internetről letölthetőek, megoldással együtt (külön file-ban). Természetesen kaphatóak Globi plüssfigurák, társasjátékok, számítógépes játékok és 2011 óta internetes játék is van, a globicity.com oldalon. A szintén itt található webshopon keresztül pedig mindent meg is lehet rendelni, van itt Globit ábrázoló törülközőtől kezdve az esernyőn át a hátizsákig minden.A Globi könyvekből eddig összesen 9 millió példány fogyott.  A 80-as években volt egy kis megtorpanás, amikoris néhány köyvet a rasszizmus, szexizmus és erőszakosság vádjával illettek. Ezeket később átdolgozták. A könyvek egyébként több kategóriába sorolhatók.
 • Vannak a klasszikusok. Jelenleg a 83. kötetnél tart és évente 2 új kötet jelenik meg. Az egyik oldalon szöveg, a másikon képregény.
 • A klasszikusok közül néhány francia és angol nyelven is megjelenik.
 • Megjelent 2 szakácskönyv is - egy zöldséges és egy sütős.
 • A tudományos sorozatban már több témakört körbejárhattak a gyerekek Globi segítségével (kémia, zene, építészet stb.).
 • Szótárak, kifestők és foglalkoztató könyvek sem maradhatnak ki a sorból.
 • Az évszakok megismerésében is segítséget nyújtanak a Globi könyvek.
 • Globi és Svájc - történelmi korok, ill. tájegységek bemutatása.2005-ben a mozikba került egy rajzfilm Globi főszereplésével, de nagyon sok kritikát kapott anime-szerű szereplői és a Globi történetektől teljes mértékben elütő története miatt.

Természetesen Globinak Facebook oldala is van. Végezetül pedig még szót kell ejtenem a Globi bölcsődékről is ... Azt hiszem, ennél több bőrt már nem lehet lehúzni egy papagájról ... :)

6 megjegyzés:

 1. És már egyetemi tananyag is ;)

  http://www.kinderuniversitaet.uzh.ch/archiv/herbstsemester2013/vorlesungenhs13/globi.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ez igazán érdekes, kár, h lemaradtam róla! :)

   Törlés
 2. De aranyos. Én nem ismertem, mi már ebből kinőttünk. Egy kérdésem van: nem nagyon látni a nyomtatott szöveget, német nyelvű vagy svájci német?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én sem ismertem, mert már mi is kinőttük, viszont másoktól hallottam és utánanéztem. A könyvek német nyelvűek.

   Törlés
  2. Köszönöm szépen. :) Ez most valamilyen telepatikus dolog lehetett, mert pont a napokban kérdezett engem valaki a svájci mesékről, irodalomról. Így -általad-, tudtam némi támpontot közvetíteni. :)

   Törlés
  3. Nagyon szívesen, legalább nem csak a magam szórakoztatására néztem utána! :)

   Törlés