2013. december 3., kedd

Karácsonyi kívánságlista


Na nem az enyém, hanem a svájciaké. Bevallom, egy-két ponton meglepett.

10. Óra, ékszer
9.   Feltöltött ajándékkártya (elektronikus vásárlási utalvány, áruházak bocsátják ki)
8.   Masszázs és szépségkezelés
7.   Laptop
6.   Koncert-, mozi-, színházjegy
5.   Vásárlási utalvány
4.   Egy elegáns étteremben elköltött vacsora
3.   Utazás
2.   Könyv
1.   Készpénz

Ehhez képest a legtöbben könyvet, csokit, parfümöt, kozmetikai terméket ajándékoznak egymásnak. A könyvvel (mint kategória) nem is lőnek mellé, hiszen a 2. leginkább áhított ajándék, a többi azonban nincs benne a top 10-ben. A leginkább készpénzzel tudnak örömöt szerezni, a megkérdezettek 60%-a ugyanis annak örülne a legjobban.

A hivatkozott közvéleménykutatás, melyet 18 országban, 17.354 ember megkérdezésével végeztek (ebből 779 svájci) a fentieken kívül a gazdasági helyzetről alkotott véleményekre és várakozásokra is kitér, mégpedig nemcsak Svájcban, hanem számos más európai országban is (Magyorországon nem). A legtöbb országban csökkent a karácsonyi ajándékokra költeni tervezett összeg, de arányaiban nőtt a gyerekek ajándékaira szánt pénz mennyisége. Csupán néhány ország van, köztük Svájc, ahol a gyerekekre arányosan idén kevesebbet fognak ölteni a teljes költségvetésből, ami egyébként háztartásonként átlagosan 807 frank.

Ezzel az összeggel a svájciak csupán a 4. helyen állnak a háztartásonként karácsonyi ajándékokra fordított pénzmennyiséggel. Első helyen az írek állnak, akik 1.000 franknak megfelelő összegből gazdálkodnak. A görögök - az ismert gazdasági és pénzügyi helyzet miatt - 13%-kal megkurtították a karácsonyi költségvetésüket a tavalyi évhez képest.

Nagymértékben, sőt a legnagyobb mértékben meghatározó egész Európában és Svájcban is, hogy hol lehet a legkedvezőbb áron beszerezni egy bizonyos terméket. 57% ez alapján dönti el, hogy hol vásároljon. Csak a 2. helyen, de szorosan utána következik 56%-kal a széles áruválaszték, 55%-ban pedig a kényelmes vásárlási feltételek állnak. Nem csoda, hogy egyre inkább teret hódít az internetes áruházakban történő vásárlás és a mobiltelefonon keresztül leadott rendelés is.

Cikk itt.

2 megjegyzés:

 1. Érdekes ez a lista. A készpénzen, mint ajándékon meglepődtem. Eszembe sem jutna, pedig nem vagyok én sem egy ötletgazda. :)
  Ahogy szaladnak az évek, egyre nehezebb, de mindig sikerült kitalálni valami meglepetést.
  Igaz, mi közel sem költünk sokat. Úgy gondolom, nem az ajándék értéke a fontos, hanem a meglepetés. Amikor még kicsit voltak, mindig több, apróbb ajándékot vettünk. Nálunk ez a "rendszer" vált be.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A pénz 1. helyezését ellensúlyozza a könyv 2. helyezése - ez számomra nagyon kellemes meglepetés volt. Igaz, a könyvtárban mindig sok embert látok. Nálam a könyv áll az első helyen és nálunk sem az ajándék értéke számít. A pénz nagyon kényelmes és személytelen "ajándék", hiányzik belőle az, ami az ajándék egyik lényege, hogy odafigyelj a másikra, hogy gondolatban is vele legyél, amíg az ajándékon gondolkodsz, megveszed v elkészíted. A gyerekek még igazán tudják ezt értékelni, míg a sok, drága ajándékkal gyakran nem is tudnak mit kezdeni.

   Törlés