2013. december 10., kedd

Iskolai ügyek

Vegyesfelvágott, vagyis minden, ami mostanában az iskolával kapcsolatos, belekerül ebbe a posztba.

File:Wichtelgeschenke.jpgBogiék még november végén kihúztak egy nevet az osztálytársaik közül, és a kihúzottnak a karácsonyig hátralévő 3 hétben hetente egy ajándékot kell adniuk, mégpedig titokban. Ez a legnehezebb egyébként az egészben, hogy nem elég titokban tartani, hogy kit húztál, hanem úgy is kell odacsempészned az asztalára, hogy ne vegye észre - lehetőleg senki -, hogy mit csinálsz. Ezt hívják úgy, hogy Wichteln, aki az ajándékot adja, az a Wichtel, magyarul manó, esetleg angyal. Munkahelyeken és egyesületekben is bevett szokás karácsony előtt.


Mikuláskor a tanártól is kapott minden gyerek egy kis csomagot, mégpedig a klasszikus fajtából - földimogyoró, mandarin és néhány kis csoki volt benne. Ezen kívül van az osztályteremben egy adventi naptár, ami mindenki számára rejt egy ajándékot (ha jól emlékszem, dobókocka és csoki van benne). Az, hogy az adott napon ki a soros, névhúzással dől el.

Múlt pénteken megkapták a negyedéves értékelést. Mivel folyamatosan írnak kisebb teszteket, nem lepődtünk meg az eredményen. A minden tantárgyat figyelembe vevő átlaga 5,15, a fontos tárgyak (Kernfächer) átlaga pedig 5,48. Most már hivatalosan is megkérdeztem az osztályfőnöktől, hogy mi a menete és milyen lehetőségek vannak a Bezirkschule-ba való átjelentkezésnek. A korábbi hírek szerint elképzelhető, hogy félévkor át lehet menni ugyanabba az évfolyamba, vagy jövő év végén osztályismétléssel. A bonyodalmat az okozza, hogy jövőre nem lesz első osztály a Bezirkschule-ban, ezért nem lehet idén év végén átmenni (évismétléssel) az első osztályba. Az alsó tagozatnak megfelelő Primarschule jövő évtől válik a mostani 5 osztályosból 6 osztályossá, ezért marad ki a felső tagozatnak megfelelő (de tudásszinttől és tananyagtól függően) 3 különböző iskolában induló 1. osztály. Ezért azt a választ kaptam az osztályfőnöktől, hogy az iskola vezetőségével kell egyeztetnie, hogy mi is a dolgok pontos menete. Bogi eredményei alapján ugyanis átmehet a Bezirkschule-ba, ehhez a fontos tárgyakból minimum 5-ös átlagra van szükség, amit bőven hoz.

Ma egy fél napos kiránduláson voltak a közelben, ahol a kanton 3 folyója egymásba torkollik (Aare, Limmat, Reuss - Wasserschloss Turgi), és szakértő vezetőt is kaptak, aki sajnos nem Hochdeutsch-ot beszélt, emiatt Bogi nem sokat értett. Viszont láttak olyan fát, amit egy hód már majdnem teljesen kidöntött.

Amióta itt a tél, a heti 2 testnevelés óra egyikén, ami dupla óra, korcsolyázni járnak. Örülök neki, mert így tuti friss levegőn van, ami egyébként annyira nem jellemző, hiszen szinte egész nap iskolában van. Ő is szívesen megy, bár jobban örülne, ha inkább az úszás maradna el, mert neki hiányzik az a több év gyakorlat, ami a többieknek megvan és a leúszandó 20 hosszból a 4. után már - kis túlzással - ki kell menteni a medencéből.

Nemrég elkezdődött a normál gyakorlati (Werken) helyett a textiles gyakorlati foglalkozás (Textiles Werken). Itt újabb lemaradásra derült fény, nevezetesen, hogy nem tud varrógéppel varrni. A többiek ugyanis ezt már a Primarschule-ban megtanulták - ha minden igaz, már 4. osztálytól varrnak géppel, a fiúk is, nemcsak a lányok. Így fordulhatott elő, hogy Boginak az egyik fiú osztálytársa segített órán a varrógépnél és a tanítás után vissza kellett mennie, hogy gyakorolja a cérna befűzését.

A biológia órák már hetek óta úgy telnek, hogy a gyerekek párosával egy-egy általuk választott állatról tartanak kiselőadást. Többen a saját háziállatukat mutatják be, mégpedig közvetlen demonstrációval. Így volt már bent az oszátlyban kutya és nyuszi is.

Hamarosan itt a karácsony, készülnek a műsorra. A nagy közös ének a "We are the world".

2 megjegyzés:

 1. Jaj, de jó volt ismét olvasni ezekről. Én annyira szerettem.
  A "varrodával" mi is így jártunk. :) A tanár kutakodó kérdésére, miszerint ki varrja meg otthon a ruhát, a lányom kivágta magát, hogy az anyukám. Aztán év végére mégis olyan pulóvert rittyentett, hogy csak néztem. Úszás kérdés, dettó.
  :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, h ezek után a PISA tesztről való beszámoló is adná magát :)

   Törlés