2013. november 21., csütörtök

Ne legyen több kidobott élelmiszer

Legalábbis ez a célja annak az internetes platformnak (foodsharing.ch), ami azzal a céllal jött létre, hogy a felesleget ne kelljen kidobni,  hanem ingyenesen fel lehessen kínálni. A mennyiség nem számít, egy pohár joghurttól a 200 kg krumpliig bármi felkerülhet.

 Bildschirmfoto 2013-11-19 um 11.47.22.png

Az ötlet nem új, de nagyon is időszerű. Svájcban az élelmiszerek 1/3-a nem kerül elfogyasztásra, azaz a szemetesben landol. Ez évente 2 millió tonna élelmiszert jelent! Rengeteg oka lehet a kidobásnak, a nem megfelelő méretű, formájú terméstől és a szállítás közbeni megromlástól a feldolgozás közbeni "lemorzsolódáson" és a polcokon való megromláson át a saját hűtőszekrényünkben penészedésig és a tányérunkon maradt többletig bármi szóba jöhet.Ételmaradék tehát több helyen is keletkezhet: magánszemélyeknél, gyártóknál, termelőknél és kereskedőknél. Mindannyiuk számára lehetőséget biztosít a most indult foodsharing.ch internetes platform ahhoz, hogy a feleslegüket ingyen felajánlják, ill. hogy azt ingyenesen elhozzák az érdeklődők. De ennél többet is nyújt az oldal, pl. közös főzéshez partnerkeresést, ami több legyet is üt egy csapásra, mert ilymódon az esetleg hiányzó alapanyagokhoz is hozzájuthatunk amellett, hogy nem kell egyedül főzőcskéznünk és jobban megismerkedhetünk a közelebbi-távolabbi szomszédainkkal.

Ha belegondolunk, egész sok alkalom adódik, amikor nem tudunk mit kezdeni az élelmiszerrel. Gondoljunk csak a nyaralás, vagy a költözés előtti napokra, amikor célszerű teljesen kiüríteni a hűtőszekrényt, netalán a kamra tartalmát is egy kicsit lecsökkenteni. Vagy egy nagyobb vendégségre, amikor egy kicsit elszámoltuk a mennyiséget és sok étel megmaradt. De akár egy pékség is felkínálhatja a nap végén megmaradt friss pékáruját, ami másnap már nem lesz friss és eladható, vagy egy őstermelő is a kereskedelem által méret- és formaeltérés miatt nem felvásárolt zöldségeit, gyümölcseit (az élelmiszer 20%-a így megy kárba ill. kukába). Itt mindenki csak nyerhet. Nemcsak az "eladó" és a "vevő" (mivel szigorúan ingyenességről van szó, nem is helyes ezt a szót használnom), hanem a gazdaság és a környezet is.

Egyelőre nincs sok ajánlat az oldalon (pl. Lausanne-ban valaki 8 almát, egy másik személy pedig 8 Snickers-t ajánlott fel), ahol keresőszóval vagy irányítószámmal tudunk keresni, de a szomszéd országokban, Németországban és Ausztriában, ahol már közel 1 éve működik egy hasonló oldal, 30.000 felhasználója van és közel 24.000 kg élelmiszer talált így új gazdára és menekült meg attól, hogy a komposztban végezze.

Bízom benne, hogy gyorsan be fog indulni és talán legközelebb én sem a szomszédra sózom rá a maradék zöldségeimet nyaralás előtt, aki maga is arról számol be, hogy mennyi gyümölcsöt dob ki, mert nem bírják mind megenni, amit a szülőktől kapnak ...

A foodwaste.ch oldalon (angolul is) nemcsak az adatokkal ismerkedhetünk meg alaposabban, hanem recepteket és jótanácsokat is összegyűjtöttek (pl. hogy az érett alma ethylent bocsát ki, ami felgyorsítja a banán és az uborka rohadási folyamatát, ezért sose tároljuk őket egymás mellett).

Német kampányfilm itt. A Taste the waste c. dokumentumfilm trailere itt, maga a honlap itt.


3 megjegyzés: