2013. november 30., szombat

Nincs svájci sípálya a legjobbak között

Fotó innen

Egy német internetes portál, a skiresort.de összeállított egy listát a világ 500 legjobb sípályáiról, ami a svájciaknál kiverte a biztosítékot, ugyanis a top 10-be egy svájci pálya sem jutott be. Nagy szégyen ez az alpesi országnak, ahol a síturizmusra igen nagy hangsúlyt fektetnek és értetlenül állnak az eredménnyel szemben. Külön bosszúság számukra, hogy az osztrákok viszont 7 helyet is elfoglalnak az első 10-ben (a maradék 3 hely egy kanadai, egy amerikai és egy francia pályáé) - az első helyen Kitzbühel áll. Svájcból St. Moritz/Corviglia-Marguns kapta a legjobb értékelést és ezzel a 12. helyen áll a világranglistán. Nem érti sem a turisztikai hivatal, sem a sírégiók. Hiszen Austztriában egyetlen 4.000 méter fölötti csúcs sincs - mondják, mintha ezen múlna. A zermattiak szerint lepontozták őket, amiért nem ajánlottak fel 5 főre ingyen szállást (gondolom, a tesztelő bizottságnak), illetve nem éltek az internetes portál hirdetési ajánlatával sem.

A skiresort.de azonban visszautasítja ezeket a vádakat, azt mondják, hogy mindenhol elfogulatlanul, korrekten pontoztak, ráadásul a svájci pályák igenis nagyon jó értékelést kaptak. Zermatt pl. 4,2 pontot, ezzel ugyan csak az 53. helyezést érte el. Az osztrákok jó eredményei pedig nem meglepőek, hiszen egyik pályát a másik után építik ki.

Összesen 18 szempont szerint értékelte a pályákat a 10 tesztelő (a portál munkatársai és független újságírók), több éves munkával. A szempontok között a síterület nagyságától a sílifteken és a parkolási lehetőségeken keresztül a környezetkímélésig, a személyzet kedvességéig és a különböző tudásszinteknek megfelelő pályákig tényleg mindent értékeltek. Személyesen mentek el mindenhová, az előző szezonban pl. 129 helyen jártak. 

A cikk végén a kommentek között sok olyat olvasni, ahol maguk a svájciak is Ausztriát részesítik előnyben, a pályák, síliftek minősége, a vendégszeretet és a kedvezőbb árak miatt.

Vonatkozó cikk itt.

Érdekesség, hogy tavaly olvastam egy cikket arról, hogy Európában az osztrákok a legnépszerűbb vendéglátók, mivel nemcsak felkészültek, de kedvességben is felülmúlhatatlanok. A svájciak itt sem kerültek be a top 10-be, sőt, utolsó lett. 23 ország 17.000 válaszadójának válaszait kielemezve állt elő az eredmény, a zoover utazási portálon. A válaszokból az is látszik, hogy melyik ország hogy szavazott. Így látszik, hogy a svájciak Svájcot tartják a leginkább vendéglátónak, de a következő náluk is Ausztria volt. Magyarország nem szerepel a listán. 

A top 10
 1. Ausztria
 2. Spanyolország
 3. Belgium
 4. Görögország
 5. Olaszország
 6. Hollandia
 7. Németország
 8. Portugália
 9. Lengyelország
 10. Skandináv országok

A Schweiz Turismus szerint a felmérés nem reprezentatív, de azért azt belátják, hogy a vendég elégedettsége fontos. Az elégedetlenség oka Svájcban elsősorban a magas ár, de az is igaz, hogy sok hotel még mindig nem felel meg a vendégek igényeinek.

1 megjegyzés:

 1. Baratnom schweizerin, ok is jarnak szulokkel sielni minden evben, persze Ausztriaba mert ott fele annyiba kerul minden :)

  VálaszTörlés