2013. november 14., csütörtök

Nemzeti "jövőnap"


Kinder und Jugendliche schnuppern Zeitungsluft: Am 14. November 2013 besuchen sie die NZZ und bekommen Einblick in die Arbeit der Mutter, ihres Vaters oder ihres Lieblingsgöttis.
Fotó innen

2001-ben rendezték meg először a Nationaler Zukunftstag-ot (mindig november 2. csütörtökén és talán szerencsésebb lenne pályaválasztási napnak nevezni), aminek az a célja, hogy az 5-7.-es korosztály betekintést nyerhessen a munka világába, elsősorban a saját szülők (keresztszülők, egyéb közeli rokonok) munkahelyre kísérésével. Ez volt a klasszikus modell, amit annyival lehet variálni, hogy a lányok az apuka, a fiúk az anyuka munkahelyét nézhették meg, ezáltal olyan munkát látva, amiben az ő nemük esetleg még nem igazán képviselteti magát (tipikus női, ill. férfi szakmák). 

Úgy tűnik, hogy a pályaválasztás megkönnyítéséhez nemcsak úgy próbálnak hozzájárulni, hogy a szülő munkáját megismerhetik a gyerekek, hanem kifejezetten támogatják, hogy olyan szakmát is megnézzenek a fiatalok, ami hagyományosan a másik nem által űzött. A műszaki dolgok iránt érdeklődő lányok számára főiskolák és cégek bevonásával rendeznek ezen a napon (november 14-én) programokat a technika, az informatika és az építkezés témakörében.

A fiúk számára 2 speciális program van. Az egyik a tanári, a másik az ápolói pálya iránt próbál kedvet csinálni számukra. 

A "jövőnap" céljai:
  • A gyerekek arra való  ösztönzése, hogy a nemük számára nem tipikus szakmákat is megismerjék, ezáltal tágítsák horizonjukat és választási lehetőségeiket.
  • Erőt és önbizalmat ad a gyerekek számára, hogy nyugodtan menjenek a szeterotípiákkal szembe.
  • Arra is ösztönös, hogy újat, ismeretlent, mást is megismerjenek.
  • Összességében a határok és a sztereotípiák lebontása a cél, hogy ezek ne álljanak többé a gyerekek pályaválasztása és önmegvalósítása útjában.
 
Magyar szemmel ezek a célok talán egy kicsit furcsának, értelmetlennek tűnnek, itt azonban a lányok nagy része úgy gondolja, hogy gyermekszülés után jó néhány évre fel kell adniuk karrierjüket. Az általános iskolások nagy része ugyanis hazajár ebédelni, ezért sok nő maximum csak részmunkaidőben dolgozik, azt is csak akkortól, amikor már iskolás a gyerek. Ez különösen érvényes vidéken, a városokban jobb az arány. A másik jellegzetesség, hogy a lányok sokszor nem valódi érdeklődésüknek, erősségeiknek megfelelően tanulnak tovább, hanem inkább a tipikus női szakmákat választják, ami később káros hatással lehet szakmai- és személyiségfejlődésükre. Gyakran alacsonyabb beosztásba kerülnek és kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Az érem másik oldala a fiúknál mutatkozik meg. Náluk ugyanis a pályaválasztásnál az érdeklődésnél sokkal többet nyom a latba, hogy jól lehessen az adott szakmával keresni és legyen lehetőség a karrierépítésre. Sok fiú abból indul ki, hogy nekik maguknak kell majd az egész családot eltartaniuk, noha ez ma már csak a családok egynegyedére igaz. Ez rossz hatással lehet a párkapcsolatra is. Sokakban, különösen magas pozícióban, fel sem merül, hogy pl. gyerekszületés után részmunkaidőben is dolgozhatnának.

Ma már több modell is létezik, ami mind a nők, mind a férfiak számára lehetővé teszi, hogy a család és a karrier terén is kiteljesedhessenek, akár részmunkaidőben is, kompromisszumok nélkül.

Találtam egy 83 oldalas útmutatót a témában, amit az iskolák és a tanárok számára készítettek. Több kanton honlapján is van tájékoztató (AR, Bern, Zürich).

Bogi sajnos az évi kétszeri megfázását általában az osztálykirándulások vagy speciális programok idejére időzíti, így most is. Ezért sajnos lemaradt erről a lehetőségről, viszont vásárlás közben láttunk egy kisfiút, aki az anyukájának segített árurakodásban, egy másik pedig a kóstoltatást végző anyukájával volt együtt, szépen, öltönybe felöltözve, ugyanolyan kitűzővel, mint az anyuka.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése