2013. november 12., kedd

Kampány a szemetelés ellen

 

A svájci vasúttársaság (SBB) - ismét - megelégelte az irdatlan mennyiségű szemetet, amit nap mint nap a vonatokból kitakarítanak. Az utasok ugyanis gyakran a vonaton esznek és a gyorséttermi dobozokat, poharakat, üdítős dobozokat az asztalka alatti kis szemetesbe tuszakolják be, vagy hagyják az asztalon, esetleg a földön elgurulva. Ezen kívül az otthagyott újságok is elég nagy mennyiséget tesznek ki. Kisfilm itt (a "köszönetet mondó szemetesről) és itt. Mivel naponta 1 millió utas fordul meg a vonatokon és a pályaudvarokon, irdatlan mennyiségű szemétről van szó - napi 100 tonnáról. A sínek között naponta 300.000 cigarettacsikk végzi. Ezek feltakarítása az SBB-nek tavaly 3,5 millió frankjába került.
Engem megdöbbentett az az adat, hogy egyedül a zürichi főpályaudvaron 3,6 tonna szemét gyűlik össze 3 nap alatt. Ezt hordták össze 1 évvel ezelőtt a pályaudvar csarnokában egy kupacba és ezelőtt fényképezkedve jelentették be új, szemetelés elleni kampányukat. Nem tudom, mennyire volt sikeres, mert most újabb kampányba fogtak. Amik újszerűek - számomra - közülük, az pl. a ma Baselben kihelyezett enyves felületű óriásplakát, melyre oda lehet nyomni a csikket, ahelyett, hogy lazán eldobnák, ill. a szemeteskuta, ami kis dallamot játszik, amikor valaki szemetet dob bele.

Die beiden fünf Meter hohen Müllberge symbolisieren die 3,6 Tonnen Abfall, die alleine im Zürcher Hauptbahnhof innert drei Tagen anfallen.
Fotó innen

Több mint 1.200 dolgoznak ugyanis azon, hogy a vonatokat és az állomásokat tisztán tartsák és az évi 32.000 tonna szemetet eltakarítsák. Ez a szemétmennyiség 1/3-dal több, mint 2006-ban volt. Tavaly kezdtek el szelektív gyűjtőket telepítetni a nagyobb pályaudvarokra, kezdve a bernivel, ahol 128 szelektív egységet helyeztek el. Úgy tűnik, ez még mindig nem elegendő, mert most arra próbálják felhívni az utasok figyelmét, hogy lehetőség szerint ne hagyják a vonaton a szemetüket, hanem inkább az állomáson dobják ki azt. A hirdetés szövege - az erős képi elem mellett - a "köszönöm, hogy nem hagyja a vonaton szemetét", "köszönöm, hogy nem a vágányok közé dobja a csikket". A szelektív gyűjtők mostanra binyára már ott vannak a legtöbb helyen...

128 solcher Recycling-Stationen sind am und im Bahnhof Bern neu installiert worden.
Fotó innen

Cikk itt és itt.

2 megjegyzés:

 1. Meglepőek ezek az adatok. Ha ez valóban így van, akkor le a kalappal a dolgozók előtt, ugyanis a vonatokon nem tapasztalni a leírtakat. A HB-on estére elég sok a szemét (ezt már tapasztaltam), de mire reggel beér a WW, már minden szép tiszta.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zürichben - a HB-n - gyakran látni a vonatokon nagy zsákkal szemetet gyűjtő munkásokat. Muszáj, mert egy út alatt megtelnek a kis szemetesek...

   Törlés