2013. november 7., csütörtök

10 tévhit a téligumikról


Fotó innen

Tekintettel arra, hogy elég félős vagyok a csúszós utakon, no meg a várakozást sem nagyon szeretem, amikor mindenki egyszerre megy lecseréltetni a nyári gumit télire, az első - egyébként időben érkező - nagyobb lehűlésnél időpontot kértem a cseréhez. Igaz, hogy utána szokatlanul enyhére váltott az idő - és ez már 3 hete így van. Ma pl. 18 fok. No de sebaj, úgyis ritkán használjuk az autót és legalább már fel vagyunk készülve a hideg idő érkeztére. Mert jönni fog, az biztos ...

A média még csak most kezdett el foglalkozni a téligumikkal (vagy inkább téli gumikkal? melyik a helyes?) Most pl. egy összeállítással rukkoltak elő, mely szerint sok - itt konkrétan 10 - tévhit van a téligumikkal kapcsolatban. Lássuk őket!

1. A jobb gumikat kell előre rakni, különösen az első kerék meghajtású autóknál. Nem igaz. A jobb gumiknak - biztonsági okokból - hátul kell lenniük. Ezzel csökkenteni lehet a hátsó kerék kitörésének az esélyét.

2. A téligumikat nyáron kell bejáratni. Téves. A téligumik más gumikeverékből készülnek, mint a nyáriak és nem alkalmasak a nyári kocsikázásra. Az itteni autóklub (TCS) tesztjei szerint száraz úton 100 km/óráról 0-ra való lefékezés 20%-kal hosszabb fékutat eredményez nyáron téligumival, mint nyári gumival.

3. A téligumi használata Svájcban kötelező. Ez sem igaz. Nincs erre vonatkozó törvényi előírás, azaz azért nem fog télen megállítani a rendőr, mert nincs téligumi az autón. A sofőrnek azonban kötelessége, hogy az autóját minden körülmények között uralni tudja. Ha nem megfelelően felkészített kocsival balesetet okoz az autós, akkor gondja lehet a biztosítóval a kárrendezésnél.

4. Meg kell várni az első havat a téligumi felszerelésével. Nem így van. Már a hó megérkezte előtt le kell cserélni a gumikat. Alapvetően októbertől húsvétig (O-tól O-ig, vagyis Októbertől Ostern-ig) téligumival érdemes autózni, de ha az időjárás hamarabb hidegre fordul, vagy tovább zord marad, nem kell ragaszkodni ehhez.

5. A 4 évszakos gumi a tökéletes kompromisszum, ha valaki nem akar 2 szett gumiba beruházni. Téves. Ugyanis ezek a gumik valóban kompromisszumok árán használhatók minden évszakban, mert sem télen, sem nyáron nem olyan jók, mint a szezonális gumik.Ráadásul jobban kopnak és magasabb velük az autó fogyasztása. 

6. A legdrágább gumik a legjobbak. Újabb tévhit, amit már sokszor megcáfoltak a tesztek. A döntést a teszteredmények és az igények, elvárások alapján kell meghozni, nem az ár alapján. A TCS azt javasolja, hogy több helyről kérjünk be árajánlatot, mégpedig teljeskörűt, szereléssel és tárolással együtt és ezek összehasonlítása után döntsünk. 

7. A téligumik előnye elsősorban hóban mutatkozik meg. Ez sem igaz. Sokkal biztonságosabbak hideg, nedves idő és síkos, jeges út esetén is, mint a nyári gumik. 

8. Elég, ha elöl cseréljük le a gumikat télire. Tévhit. Hátul még fontosabb, hogy téli gumik legyenek, mert ezek biztosítják az autó stabilitását. 

9. A téli gumik nyugodtan lehetnek különböző profilúak. Nem igaz. Legalább tengelyenként meg kell egyeznie a márkának, méretnek és a profilnak, ráadásul az elhasználtsági fokuk is legyen hasonló. A különböző/egyenlőtlen gumik esetén a legjobb rásegítőrendszer sem segít. 

10. Az interneten keresztül mindig kedvezőbb áron lehet vásárolni. Téves. Ugyanis az interneten rendelt gumik árára rájön még a szállítási költség, a centírozás, szerelés. Csak így összehasonlíthatóak az árak. 

Az autógumik a biztonságos autózás fontos építőelemei. Ezért a TCS grancia és felelősségvállalás szempontjából azt javasolja, hogy egy helyen intézzük a vételt és a cserét, vagyis autószervizben (Garage), vagy gumisnál (Penuhaus). Ezt én is meg tudom erősíteni, bármit is vásárolunk pluszban az autónkhoz. Ha nem a saját márkakerkedőnknél tettük ezt, széttárják a kezüket, hogy nem ők csinálták, vigyem ahhoz, akinél vettem. Ha viszont náluk vettem, kutya kötelességük még szégyellni is magukat, ha rossz munkát végeztek, azon felül, hogy kijavítják a hibát.

1 megjegyzés:

  1. Jó kis írás, egyet is értek vele...
    Nekem hátul 4 évszakos gumijaim vannak, tervezzük az elsők cseréjét is, de valóban igaz, hogy ez egy kompromisszum! Persze függ attól is, hogy hol élsz, ha olyan helyen, ahol igazi telek vannak, akkor mindenképpen jobb megoldás a téli, illetve nyári gumik váltása. Persze én nem vagyok szakember...

    VálaszTörlés