2013. október 29., kedd

Védőoltások Svájcban

Fotó innen

Magyarországról érkezve az a természetes számunkra, hogy meghatározott időközönként kötelező védőoltást kapnak a gyerekek. Itt az elmúlt 3 év alatt senkitől nem kaptunk ezzel kapcsolatos információt, felkérést, de mivel tudom, hogy otthon a 7. osztályosok (13 évesek) kapnak védőoltást (Hepatitis B), utánanéztem, hogy Svájcban mi a helyzet.

A lényeg, hogy itt nincsenek kötelező, csupán ajánlott oltások (forrás itt), melyeket 1963 óta publikál az illetékes hivatal és időről időre módosítja is, az új oltóanyagok megjelenésével párhuzamosan, ill. egyesek szükségességének megszűnésével. Érdekesség, hogy a hivatalos szövetségi honlap megemlíti, hogy nincs olyan oltás, melynek ne lenne potenciális veszélye, de ezek a veszélyek általában nagyobbak, mint amit a védőoltással el lehet kerülni.

Mivel nincs oltási kötelezettség, egész Európában Svájcban a legalacsonyabb a beoltottak aránya. Az USA-ban és Latin-Amerikában pl. gyakorlatilag már nem létezik a kanyaró, ott ugyanis a lakosság 95%-a be van oltva ellene. Általánosságban elmondható, hogy Európában a lakosság több mint 90%-a kapott védőoltásokat, míg Svájc egyes kantonjaiban csupán 2/3-a (Nidwalden), vagy netalán csak fele (Appenzell Innerrhoden - itt vezették be legutoljára, 1990-ben a nők szavazati jogát). Ez bizony sok fejlődő ország átlagos beoltottsági szintje alatt van. Állítólag nem a tények vezérlik a növekvő számú ellenzőket, hiszen minden 1000 kanyarós megbetegedésre jut súlyos szövődmény, viszont csak minden egymilliomodik beoltott szenved maradandó károsodást (allergia, bőr- és légzőszervi megbetegedés, asztma, stb.). Sokkal inkább a hagyományokról és az önállóság megőrzéséről van szó. Az állam (a szövetségi kormány) ne mondja meg, hogy mit csináljon az egyes kanton, az egyes ember. Cikk itt.

Itt egy magyar cikk a védőoltások ellen.

A szeptember 22-i népszavazás ezügyben azt az eredményt hozta, hogy az állam - bizonyos extrém esetekben - elrendelhet kötelező védőoltást, bizonyos csoportok körében (pl. egészségügyi dolgozók). Korábban a kantonoknak volt ilyen jellegű joga, de egyes kantonok kérésére ezt központosították, ugyanis ebben a kicsi országban nem szerencsés, ha egy adott járvány esetén a kantonok nem egységesen döntenek (erre volt már korábban példa a 2008-2009-es sertésinfluenza kapcsán). Az oltást azonban ebben az esetben is meg lehet tagadni, senkit sem kényszeríthetnek arra, hogy beoltassa magát és ez nem is vonz magával semmilyen retorziót.

Az újszülöttek, gyerekek számára van néhány ajánlott alapoltás (Basisimpfungen), melyek költségét a Krankenkasse (egészségpénztár) fedezi. Ezek a diftéria, tetanusz, szamárköhögés, B típusú influenza, gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz és rubeola. Ezeket elengedhetetlennek tartják a társadalom egészségének megőrzése érdekében. Ezen kívül vannak ajánlott kiegészítő oltások is pneumococcus (a streptococcus pneumoniae nevű baktérium rövidített neve, minden életkorban képes súlyos betegségeket okozni) és meningococcus (ez a járványos agyhártyagyulladás okozója) ellen. Ezekkel a védőoltásokkal ritkább, ám potenciálisan halálos kimenetelű fertőzéseket lehet megelőzni. A költségeket ebben az esetben is fedezi a Krankenkasse.

A fiataloknál már a szexuális úton vagy vérrel terjedő fertőzések is szóba jöhetnek, ezért számukra ezek ellen is vannak ajánlott védőoltások, mint a hepatitis B és a human papillomavírus (rövidítve HPV - a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90%-a összefügg a humán papillomavírussal ) elleni védőoltás. Akik gyerekkorban nem estek át bárányhimlőn, azok számára a bárányhimlő (Windpocken) elleni védőoltást is ajánlják, ugyanis felnőttkorban sokkal súlyosabb szövődményei lehetnek a fertőzésnek, márpedig a bárányhimlő erősen fertőző betegség. Egyes oltások emlékeztető oltásai is esedékessé válnak ebben a korban (diftéria, tetanusz), hiszen ezek nem egy életre szólnak, és ha valaki nem kapott gyerekkorában, célszerűnek tartják pótlását. Egy 17 éves gyerek akár 13 féle fertőző betegség ellen is be lehet oltva, ha az összes ajánlott oltást megkapja. Nem csoda, ha egyesek ezt már túlzónak tartják.

Természetesen felnőttek számára is vannak ajánlások, melyek az adott rizikócsoportba való tartozásnak megfelelőek.

A témáról bővebben itt lehet még olvasni.

"A feketehimlő elleni immunizálással már az i. e. 2. század elején kísérleteztek Indiában vagy Kínában. Az orvosok enyhe tünetekkel jelentkező betegeket kerestek, hólyagokat szedtek róluk, kiszárították, elmorzsolták, és ezt kellett az immunizálni kívánt személynek felszippantania az orrába.
1718-ban Mary Wortley Montagu arról tudósított, hogy a törökök ehhez hasonlóan könnyű lefolyású betegek váladékaival érintkeztek, hogy immunisak legyenek a himlőre. Maga is ugyanezt a módszert alkalmazta gyerekeinél." (Wikipedia) 

 A védőoltás végül 1774-ben indult hódító útjára egy angliai faluból, valójában egy véletlen felfedezésnek köszönhetően. Ekkor figyelték meg, hogy a fejőnők egy része, akik korábban szarvasmarhaimlő fertőzést kaptak, az emberek között pusztító feketehimlővel szemben immunisak voltak. Az első oltóanyagot ezen felfedezés hatására 1798-ban készítették.

Az alábbi táblázatban láthatóak az ajánlott oltások.

A rövidítések a következők:
MMR - Masern, Mumps, Röteln - kanyaró, mumpsz, rubeola 
DTP - Diphtherie, Tetanus (Starrkrampf), Pertussis (Keuchhusten) - diftéria, tetanusz, szamárköhögés


Alter 1)
Diphtherie (D) Tetanus (T) 2) Pertussis (Pa)
Haemophilus influenzae Typ b
Poliomyelitis (IPV)
Masern (M) Mumps (M) Röteln (R)
Hepatitis B (HBV) 16)
Varizellen (VZV)
HPV
Influ- enza
Pneumo- kokken
Geburt
17)
2 Monate 3)
DTPa
Hib
IPV
18)
4 Monate 3)
DTPa
Hib
IPV
18)
6 Monate 3)
DTPa
Hib
IPV
18)
12 Monate
9)
MMR 13)
15–24 Monate
DTPa
Hib 9) 10)
IPV
MMR 13)
18)
4–7 Jahre
DTPa 4)
IPV
14)
11–14/15 Jahre
dTpa 5) 6) 7)
11)
14)
HBV 18)
VZV 20)
HPV 22)
25–29 Jahre
dTpa 8)
12)
15)
19)
21)
45 Jahre
dT 8)
12)
15)
19)
21)
≥ 65 Jahre
dT 8)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól összefoglaltad, érdekes.

    Kicsit off: én azon is meglepődtem, hogy az állatoknak sem kötelező a veszettség elleni védőoltás.

    VálaszTörlés