2013. október 2., szerda

Sötét éjszakák várnak ránk


Nemrég olvastam, hogy városunk nagy fejlesztések előtt áll (pl. az új iskolaépületek építése miatt nagy, hosszútávú hitelek felvételére kényszerül). Talán emiatt is keresik a lehetőségeket, hogy hol tudnának egy kicsit faragni a kiadásokon. Talán így jutottak arra a gondolatra, hogy az éjszakai világítás lekapcsolásával akár évi 100.000 frankot is lehetne spórolni a 18.500 fős kis városkában. Ez az összeg a teljes éves világítási költség 1/5-e.

Más városok kisebb városrészeiben már voltak tesztidőszakok, amik pozitív eredménnyel zárultak, vagyis nem volt több betörés és a lakók sem lázadoztak.

Ennek örömére a mi korábbi falunkban, ami szintén Badenhez tartozik, ill. Badennnek a hegyvidéki körzetében, ahol most lakunk, jövő januártól éjjel 1-től hajnali 5-ig lekapcsolják az éjszakai világítást. Hurrá! Még szerencse, hogy nem nagyon szoktam ebben az időszakban az utcán járni. Nagyon sötét tud lenni. A falu, ill. a városrész egyesületének elnökei már tiltakoznak, ill. nemtetszésüket fejezik ki, de azért a próbaidőszak eredményeit még kivárják. A rendőrség is rábólintott a projektre, noha elmondták, hogy rendőreiknek is nehezebb lesz a dolga.

Tavaly év elején egy másik kezdeményezés indult a takarékosságra. Az akkori városvezetés LED égősekre cserélte volna a közvilágítás lámpáit. Graubünden kantonban az országban elsőként megtörtént a csere (ami 620.000 frankba került és évi 80.000-et spórolnak vele). A LED égők ugynis 40, de akár 60%-kal is kevesebbet fogyasztanak. Ezen kívül további előnyként sorolták fel a kisebb fényszennyezést, a lakosok és a vonuló madarak kisebb mértékű zavarását, a LED égők hosszab élettartamát és a rovarok életbenmaradását (nem sülnek ki az égőn, ami a karbantartási költségek csökkenését is eredményezi). Ráadásul a biztonság(érzet) sem csorbulna. A helyi áramszolgáltató szerint megoldható, hogy a cserére szoruló közvilágításnál megfontolják annak LED-esre való cseréjét. Azonban a közvilágítás energiaigénye csupán 1,3%-át teszi ki a teljes áramfogyasztásnak.

Az elsötétítés kezdeményezői a megtakarításon túl a környezetédelmet is felhozták mentségükre. Mindez nagyon szép, természetesen egyetértek a célokkal, és csak abban tudok bízni, hogy a sötétben a betörők és egyéb bűnözők sem látnak ...

Cikk itt és itt.

1 megjegyzés:

  1. Szia Szilvi.
    Nálunk itt Romanshornban éjszaka fél1től 5ig van sötét a mellékutcákban. A fő utcákon van éjszakai világítás.

    VálaszTörlés