2013. október 11., péntek

Rekord mennyiségű kivándorló

20 éve nem hagyták el olyan sokan az országot, mint 2012-ben. A 90-es évek elején a gazdasági válság késztetett sokakat arra, hogy máshol keressenek szerencsét. Akkor a legrosszabb évben 117 ezren vándoroltak ki. Tavaly újra felszökött a szám és az akkori rekordot megközelítő 103.900 ember döntött a távozás mellett, 7,7%-kal több, mint 2011-ben. A svájciak előszeretettel költöznek Franciaországba, Németországba és az USA-ba.

Még szerencse, hogy a bevándorlók szemében vonzó célország Svájc, különben gyorsan kiürülne. A bevándorlás ugyan korlátozott, de még így is a bevándorlóknak köszönhető, hogy van elegendő munkaerő és működőképes az ország (persze mindig vannak olyanok, akik ezt vitatják, de rengeteg olyan munka van, amit kevés svájci hajlandó elvégezni és a magasabb beosztásokban is sok külföldi dolgozik, mert a sok cégközpont nem tud a helyi kínálatból elég jó és képzett embert találni).

A bevándorlók között egyre nagyobb a dél-európaiak aránya és csökken a németeké. 24.000 svájci tért haza tavaly és 125.100 külföldi érkezett. Ezek 1/5-e Európában, többnyire Németországból, Portugáliából, Olaszországból, Franciaországból és Spanyolországból. Azonban közel 45%-kal több görög, 36%-kal több spanyol és 28%-kal több olasz érkezett, mint 2011-ben. Mindeközben 12%-kal kevesebb német, 11%-kal kevesebb török és 8%-kal kevesebb horvát jött. A hazájukba visszatérők között - a statisztikák szerint - 42%-kal több lengyel, 35%-kal több montenegrói és 9%-kal több portugál és német van.

Az ország lakosainak száma időközben viszont elérte a 8 milliót.

Cikk itt. A külföldön élő svájciak honlapja itt érhető el.

2 megjegyzés:

  1. Koszi Szilvi! Itt meg pattog az MSG Genfben, hogy a hatarokrol atjovoket ki kellene tiltani! Gratulalok nekik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látom, elég megosztottak ebben a témában és többnyire - egyszerre - csak egy aspektusát nézik a bevándorlásnak, nem a teljes képet. Mindez színezve városonként/kantononként ... Egy biztos: a képzett munkaerőre szükség van.

      Törlés