2013. október 8., kedd

Népszavazás a feltétel nélküli alapjövedelemről

Fotó innen

Egy lépéssel közelebb kerültek a kezdeményezők a népszavazáshoz. Pénteken az aláírásgyűjtők benyújtották a szövetségi parlament felé a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről szóló népszavazáshoz szükséges 100.000 aláírást (valójában ennél több, 126.000 gyűlt össze, mégpedig rekord idő alatt). Ezzel egyidőben 8 millió darab 5 rappenes érmét borítottak Bernben a parlament épülete elé - egy érme minden egyes Svájcban élő emberért. Ezzel szerették volna felhívni az emberek és a média figyelmét a témára. Úgy gondolom, sikerrel, még a kínai és az orosz tv-től is érkezett forgatócsoport.

Az "aranyhegy" 400.000 frank értékű és 15 tonnát nyom. 10 napon keresztül 75 ember dolgozott azon, hogy a 160.000 db gurigát, amiben 5 rappenesek voltak, kicsomagolja. Az üzenet: van elég pénz Svájcban, elosztás és szervezés kérdése, hogy mindenkinek jusson a megélhetéshez szükséges minimum, akkor is, ha nem dolgozik, vagy nem munkahelyen, fizetésért dolgozik. Több idő jut a gyereknevelésre, betegápolásra, az idősekről való gondoskodásra, hogy csak néhány alapvető, nem megfizetett, otthon végzett tevékenységre utaljak.

Cél a mindenki számára - feltétel nélkül - nyújtott havi 2.500 frankos alapjövedelem elérése (Grundeinkommen). A pontos összeg meghatározása majd a parlament dolga lesz. A gyerekek 600 frankot kapnának. Ebben az esetben évi 200 milliárd frankos kiadásról lenne szó, ami a bruttó nemzeti termék csaknem egyharmada. Ennek előteremtésére vannak ötletek, de még nincs kidolgozva (pl. a szociális juttatásokra egy ilyen rendszerben nem lenne szükség, ezt az összeget az alapjövedelemre fordíthatnák, vagy pl. megszűnnének az adók, de az áfát 50%-osra emelnék). Természetesen, aki most ennél többet keres, annak továbbra is változatlan lenne a fizetése, azzal a különbséggel, hogy egy részét az alapjövedelem tenné ki.

A szövetségi parlamentnek 5 éven belül kell kiírnia a népszavazást és annak eredménye kötelező érvényű. A megvalósítással kapcsolatban még rengeteg kérdés van, de úgy gondolom, hogyha valahol van esély a megvalósításra, akkor - a közvetlen demokrácia és a gazdasági helyzet miatt - az Svájc.

Az általam megkérdezett svájciak egyébként nem hallottak még erről a kezdeményezésről és nem is támogatnák. Elég sok az ellenzője is. A legfőbb ellenérvek: a "nemszeretem" munkákat senki nem akarja majd elvégezni, bevándorlókat fog vonzani, senki nem akar majd dolgozni, az esetlegesen megemelt áfa Svájcot versenyképtelenné teszi, és egyáltalán, miből lehet finanszírozni. Előnyként azt hozzák fel, hogy emberhez méltóbb életet biztosít mindenki számára, a szeretett tevékenység végzése jó hatással van a kreativitásra, olyan - nem megfizetett - munkák is értéket kapnak, amiket eddig nem is tekintettek munkának (pl. betegápolás).

Videó az akcióról itt. Cikk magyarul itt, németül itt és itt, angolul itt. Korábbi poszt a témában itt. Magyarországi támogatóik Facebook oldala itt.

November 24-én esedékes egy másik népszavazás, amiben arról fognak szavazni, hogy limitálják-e a cégvezetők havi fizetését a cég legalacsonyabb fizetésű dolgozójának éves fizetésében (1:12 Initiative).

4 megjegyzés:

 1. Nekem erről az jut eszembe, hogy az ötlet szerint az állampolgárok kapnák ezt az összeget, ez vajon milyen hatással lenne arra a nagyszámú, egyelőre még különböző tartózkodási engedélyekkel igát húzó (s ezzel a svájci GDP-be nem kicsit bedolgozó) külföldiekre?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is olvastam már olyan verziót, ami csak a svájci állampolgárokról szólt, de itt most 8 millió érme volt, ami az összes, Svájcban élő embert képviselte. Azt hiszem, ez is a - nagyon is fontos - részletek közé tartozik ...

   Törlés
 2. Igazad van, nem figyeltem, valóban máshol olvastam, hogy csak az állampolgárok kapnák ezt az alapjövedelmet.

  VálaszTörlés
 3. Nem hinném, hogy megszavazzák! Ebben gondolom fontos szerepe lesz a német ajkú részen élőknek :-) De én sem szavaznám meg a helyükben, ha ez mindenkire érvényes, nem csak az állampolgárokra.

  VálaszTörlés