2013. október 21., hétfő

Gasztro túra Gruyeres-ben - sajt

 
Túránk következő állomása a Gruyere sajtgyár (La maison du Gruyere) volt. Tekintettel arra, hogy a nap nagy része az odautazással és a Cailler csokigyár megtekintésével telt el, már jócskán benne voltunk a délutánban. Ilymódon a gyártásról itt is lemaradtunk - csakúgy, mint Emmentalban -, az ugyanis 14.30-ig tart csupán.

Azért így sem maradtunk látnivaló nélkül. Az 1969-ben nyílt látvány sajtüzem azért így is megtekinthető (októbertől májusig reggel 9-től du. 6-ig, nyáron este 7-ig, belépőjegy 7 frank). Az épületbe belépve balra a shop, jobbra az étterem, rögtön szemben a pénztár és a feljárat a sajtgyártást bemutató kiállításhoz és a galériára, ahonnan a sajtgyártás helyszíne, szerencsés esetben (megfelelő időben érkezve) maga a sajtgyártás is látható. A pénztár mögött helyezkedik el, ill. ott lehet bepillantani az érlelőpincébe, ahol akár 7.000 tömb (guriga) sajt is érik egyszerre. Az érlelés hosszú hónapjai során ( ) többször is megfordítják a sajtokat (ma már egy automata megy végig) és bekenik sós vízzel.

A kiállítás rész, melyhez a főbb idegen nyelveken audioguide is tartozik (és állítólag magyar nyelvű szórólap) nemcsak tárgyi emlékekkel szolgál, hanem teljeskörű élményt nyújt minden érzékszerv számára. A hegyi legelőkön legelésző tehenek kolompját hallgatva, a rétek vadvirágainak illatát beszippantva, a gyártást is megtekintve, majd végül a sajtokat (megvásárlás után a shopban, vagy az étteremben) megkóstolva minden módon megtelhetünk sajttal.

A sztori pedig a következő. A sajtüzembe naponta kétszer 36 gazda hozza a friss tejet, a 800-1600 méter magasságon fekvő hegyi legelőkön finom, aromás füvet, gyógyfüveket legelő tehenektől (-ből). Egy tehén naponta 100 kg füvet legel és 85 l vizet iszik, majd ebből 25 l tejet ad. A sajtmesterek ebből készítenek napi 3-4 alkalommal, szezontól függően, összesen maximum 48 sajttömböt. Egy tömb átlagosan 35 kg súlyú, ehhez 400 l tejre van szükség.


Az automatizálás előtti idők sajtpréselő formája
A gyártóüzem - jobb oldalon a 12 sajtforma

Érlelő pince
Fondü asztal
A shop kívülről
A gyár (látványüzem) kívülről
Talán a Gruyeres-i kastélyhoz viszik el az érdeklődőket?

Túrázást kedvelőknek nyáron érdemes a "svájci csoki és sajt" elnevezésű túraútvonalat választaniuk. Charmey-ből indul és Gruyeres-be érkezik, 11 km hosszú, közepesen nehéz, 3 óra 10 perc alatt megtehető (a leírás szerint). Márciustól novemberig ajánlott. Érinti a Cailler csokigyárt Brocban, ill. a Gruyeres-i sajtüzem a végállomás. 

Gruyeres-ben egy 13. századi kastély is található, amit a fönti képeken látható felhők sikeresen eltakartak előlünk.

3 megjegyzés:

 1. tökéletes :) egy egész gyártási folyamat végig kisérhető,kóstolható helyben a svajci founde és gruyere is több részleben érlelt vásárolható, érdemes még a laikusnak is időt szánni rá! Az érlelő pince programozott sajforgató "embere" :) is megfigyelhető amint a napi rutinját végzi :)
  Én tejesember vagyok és sajtimádó, természetesen. ;) Ha itt jársz mindenképp fel kell menni a várba az óvárosba , mesés mi épp Karácsony előtti napokban voltunk itt...Nagyon sajnálom,hogy Magyarországon divat lett gagyi termelői vagy kézművesnek titulált sajtokat gyártani ami inkább sajthoz hasonlító tárgy...rendszerint, tisztelet a nagyon kevés kivételnek ! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azóta jártunk már újra a látványsajtüzemben, és fent a városban is. Egyedülálló a hely, én a világörökség részévé tenném! Na és a fagyi, amit az óváros bejáratánál árulnak! Mesés, csakúgy, mint az óváros ...

   Törlés
 2. Magyar nyelvű hanganyag is van :) ez nagyon meglepő , ám jóleső már belépéskor :) végig kisérheted "Cseresznyét " az illatos alpesi legelőktől az érlelőig :)

  VálaszTörlés