2013. október 13., vasárnap

A Milka (Suchard) csoki bölcsőjeA véletlen úgy hozta, már amennyiben ilyen egyáltalán létezik, hogy Neuchatelbe látogattunk, ahonnan a Milka csoki, pontosabban a Suchard csokik világhódító útjukra indultak. A városról majd egy külön posztban fogok beszámolni. Az általános városnézésen kívül egyik fő küldetésünknek tekintettük, hogy megtaláljuk azt a cukrászdát, melyet Philippe Suchard alapított és nem jártunk eredménytelenül. A kirakatban ugyan különböző guszta torták pompáztak, de a cukrászda neve és az emléktábla azért kétséget kizáróan bizonyította, hogy jó helyen járunk.Az egyik múzeumban (Musée d'Art et Histoire) is nyomára bukkantunk a Suchard gyárnak és a Milka csokinak.


A vitrin két oldalán régi fotók repítettek minket vissza az időben, a világ minden táján létesült Suchard cukrászdák kirakatai, ill. szállítójárművei képében.
Philippe Suchard 1797-ben született és testvére, Rosalie memoárjai szerint már 12 éves kora körül tudatában volt annak, hogy a csokoládégyártás, mint iparág virágzó üzlet lehet, ezért 6 évvel később bátyja berni cukrászdájába állt be gyakornoknak. 1824-ben kiment az USA-ba és onnan visszatérve megnyitotta saját cukrászdáját Neuchatelben. Ezt látogattuk meg mi is, ott bukkantunk rá az emléktáblára is. 

A Milka csokiról szóló korábbi bejegyzésem itt olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése