2013. október 2., szerda

A legjobb munkafeltételek

Fotó a cikkből

Ugyan a svájci munkavállalók is szívesen panaszkodnak arról, hogy kevés a béremelés, nem jók a munkakörülmények, stresszes a munka, egy nemrég napvilágot látott kutatás szerint, amit a World Economic Forum készített és amely 122 országot vizsgált és összesen 51 tényezőt vesz figyelembe, Svájcban a legjobbak a munkafeltételek.

Ezt az 51 tényezőt 4 fő csoportba osztották: egészség, munkaerőpiac, képzés és keretfeltételek. A keretfeltételek csoport mindazokat a dolgokat foglalja magában, amik egy oszág munkavállalóit munkájukban befolyásolják, úgy mint pl. a tömegközlekedés, kommunikáció, infrastruktúra és a jogi környezet.

A kutatás azt hozta ki, hogy a svájci munkavállalóknak igazán nincs panaszra okuk. A 4-ből 2 kategóriában az első helyen áll az ország. Ez azt jelenti, hogy egy kis lehetőség azért mégiscsak van még a fejlődésre. A keretfeltételek terén pl., ott ugyanis "csak" a 2. helyen áll. Mivel ez a kategória is több tényezőből áll össze, a kezdő vállalkozók nehézkes indulásának (doing business index) 26. helye (a 122-ből) ellensúlyozódik a világ legeslegjobb tömegközlekedésével, így sikerült a 2. helyre kerülni.

A képzés terén pedig csak a 4. helyen áll a 122-ből. A cikk, ill. a kutatás szerint már szinte aggodalomra okot adó, hogy Albániával egy szinten áll Svájc ezen a téren, egész pontosan a 64. helyen, mégpedig a nemi küönbségek miatt. A férfiak messze képzettebbek, mint a nők.

Ezek a "kis hiányosságok" azonban nem tudták lerontani az ország helyezését, összesítettben az első helyen áll. Svájcot követi Finnország és Szingapúr. További helyezettek a top 10-ben: Hollandia, Svédország, Németország, Norvégia, Anglia, Dánia és Kanada. Magyarország az 54. helyen áll, ezen belül a képzés terén áll a legjobban, a 33. helyen.

Szóval minden relatív. Cikk itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése