2013. október 25., péntek

A legbalesetveszélyesebb utak

 

A Bundesamt für Strassen (a közutak szövetségi hivatalának fordítanám, rövid és közismert nevén Astra) elemezte a 2011-2012-es évek baleseteit, azok helyszíneit, a sérülések fajtáit (könnyű, súlyos, halálos), ill. a keletkezett károkat.

A kutatásból kiderült, hogy a legtöbb baleset a Gubristtunel (alagút) keleti bejáratánál történik. Egy év alatt 100 alkalommal vonultak ki a mentők balesethez. Az alagút üzemeltetője szerint az autóvezetők (különösen a teherautó sofőrök) ma sokkal agresszívebben vezetnek (gyorsabban hajtanak, erősebben fékeznek és kevesebb követési távolságot tartanak), mint 10 évvel ezelőtt. Vannak, akik vezetés közben telefonálnak, SMS-eznek, térképet olvasnak - ez is oka lehet a sok balesetnek. 

Az ETH Zürich (műszaki főiskola) már évek óta vizsgálja az alagutat és arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos napszakokban elvakítja az autóvezetőket a napfény, és az alagút világítása sem mindenhol elégséges, így az alagútba behajtók nem mindig látnak jól és ezért nem képesek jól megsaccolni az előttük menő autó távolságát és sebességét.

A másik kritikus baleseti gócpont Lausanne Maladière nevű körforgalma, 60 balesettel, a 3. helyezett pedig Zürichben a Walchebrücke, 59 balesettel.

A több mint 1000 balesetveszélyes hely közül 100 az autópályákon található.

Cikk itt, baleseti gócpontokat ábrázoló térkép itt.

5 megjegyzés:

 1. Egyetértek, a kamionosok sokszor életveszélyesen vezetnek.
  Velem is többször előfordult már, hogy a kocsi fenekére ráragadt egy kamionos, ilyen esetekben csak reménykedem benne, hogy nem kell valami miatt fékeznem.
  Az alagutakat meg nagyon nem szeretem...

  VálaszTörlés
 2. Én azt figyeltem meg, hogy a teherautósofőrök nagyon rosszul vezetnek itt.
  :(
  Példa a csütörtöki badeni baleset.
  Ez a nap egyébként is horror volt Aargauban. Reggel a badeni, aztán Bad Zurzachban volt egy halálos baleset, délután Rupperswilben, este pedig Wildeggben gázoltak gyalogost.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudtam a badeni balesetről :(

   Törlés
  2. Nem? A dugó egészen Hunzenschwil-ig állt. Három óra alatt sikerült megtisztítani az utat.

   Törlés
  3. Ez volt a banános, ami miatt a fiam csak 1 óra késéssel ért haza?

   Törlés