2013. szeptember 14., szombat

Újból középkor, újból Lenzburg


Nagyon örülök, hogy Lenzburg olyan közel van hozzánk. Az autópályán 15 perc alatt odaérünk. Ebben a városban található a legközelebbi és Svájcban talán az egyik legjobb állapotban fennmaradt és legjelentősebb kastély, pontosabban fellegvár.

Ezen a hétvégén 3 napos középkori vásárt rendeztek a várudvaron. Mivel attól tartottunk, hogy olyan tömeget fog vonzani, hogy a hegy oldalában lévő parkolóban már nem lesz hely, ezért lent parkoltunk a városban. A katély/vár természetesen a hegy tetején található, így szép kis séta állt előttünk. 

A rövidebb, ámde megterhelőbb lépcsős útvonalon mentünk fel, időnként pihegve, levegő után kapkodva (ki-ki edzettségének megfelelően) meg-megállva. A kapuban korabeli ruhában öltözött emberek fogadták az érkezőket és nyomtak a kezükbe programfüzetet.A kastély tövétől indulva, azt megkerülve végig kézműves termékeket árusító standokat állítottak fel, majd következtek az interaktív standok is, mint a szintén itt található íjászat. A kastély udvarán aztán pezsgő élet fogadott. Számos korabeli ruhába öltözött "statiszta", vagy későbbi szereplő járkált, ilymódon is középkori hangulatot varázsolva a helyszínre. Itt aztán nyílt tűz fölött készült a - szintén középkori - ebéd, volt a gyerekeknek szappankészítés (körömvirággal és levendulával lehetett díszíteni és illatosítani), papírmerítés, fonalszövés, fagomb lyukasztás, üveggyöngy-, patkó- és bőrkarkötő készítés, kőfaragás és gyalulás. 


Készül az ebéd


Alakul a B-betű

Szappankészítés

Elkészült az ebéd, fahéjas-szilvás-datolyás csirke, kezdődhet a kóstoló
Ebben főtt
Kis kóstoló adagok
Szilvalekvár-kóstoló


Fagomb-lyukasztás
A kedvenc cipőm :)
... és a másik - ez egy látogatón volt


Pihenő - az egyik kedvenc fotóm
A rögtönzött színpadon folyamatosan volt valamilyen program, udvari mutatványosok, táncosok, énekesek szórakoztatták a közönséget. A zenés-mutatványos páros, a Forzarello igazán nagyszerű hangulatot varázsolt.A lovagteremben a korabeli írás kellékei, különböző madártollak, viaszok és pecsétnyomók voltak kaphatók, de ki lehetett próbálni a hattyútollal való írást is.

A lenzburgi kastélyt egyébként is nagyon szeretem, csodálatos helyen lévő, gyönyörű kastély, izgalmasan - különböző korok szerint - berendezve, de ez a program annyira odaillő volt! Nem volt túllihetve, nem volt nem odaillő árus, program, mindenhez oda lehetett férni, nem volt óriási tömeg, pont jó volt az embermennyiség. Az ingyenes étel is isteni volt (a receptet is kitették meg lehetett nézni), az ételárusok árai nem voltak elszálltak (egy extra hamburger ára 6 frank volt).

Továbbra is jó szívvel ajánlom ezt a helyet, akkor is, ha nincs ilyen program.

Korábbi posztjaim Lenzburgról: itt és itt.

2 megjegyzés:

  1. ez jónak tűnik, kicsit mint a mesterségek ünnepe. Jó lenne ha több ilyen lenne és persze megfelelő színvonalon. Engem érdekelne

    VálaszTörlés
  2. Jó kis program lehetett, pláne gyerekeseknek. :)

    VálaszTörlés