2013. szeptember 1., vasárnap

Schwingen - a nemzeti sport

A burgdorfi schwingeraréna - a 2013-as versenyre készült (fotó innen)

Svájc nem is lenne az ami, ha nem lenne egy saját sportfajtája. Ez pedig a Schwingen, ami a német nyelvű országrész hagyományőrző nemzeti sportja, egy speciális birkózás. Eredete nem teljesen világos, de írásos emlékek már a 13. századból vannak - a Lausanne-i katedrálisban találtak olyan megjelenítést, amin a mostani fogáshoz hasonló fogást alkalmaznak a küzdő felek. A 15.-16. századtól azonban már számos írásos dokumentum is előkerült.


Fotó innen
A sport alapvetően az alpesi pásztorok és parasztok (gazdálkodók) erőpróbája. Régebben évente kétszer mérték össze erejüket, minden különösebb gyakorlás, edzés nélkül. A 19. században került be a városokba is és ahogy egyre nagyobbá vált az érdeklődés a sport iránt, úgy veszítenek teret a teljesen amatőr "sportolók" és veszik át a helyüket (legalábbis az élmezőnyben) a félprofik, akik már kevesebbet dolgoznak, inkább edzenek a nagy versenyre. Ma már nagyon is gyakorlásigényes ez a sport, edzőtermekbe járnak a versenyzők és nem árt sokféle technikát elsajátítaniuk, hogy bármilyen stílusú, technikájú ellenféllel elbánjanak. Az ellenfelet közvetlenül a mérkőzés előtt sorsolják, tehát nem lehet előre felkészülni egy bizonyos ellenfélre. A tét tulajdonképpen elég nagy, ugyanis a nyertes valódi nemzeti hőssé válik. Már a sport kezdetekor is nagyobb jelentősége volt a győzelemmel szerzett dicsőségnek, mint a tárgyi nyereményeknek (kecske, szarvasmarha, bútor, ma már mosógép, golf felsezrelés, laptop és okostelefon is.) Eredetileg nem nyerhettek pénzt, de valójában nagyon jól járnak anyagilag, ugyanis az elkövetkező években elhalmozzák őket jól jövedelmező reklámszerződésekkel. Az új Schwingerkönig a maga 27 évével jóval tapasztaltabb, mint az előző, ráadásul menedzsere is van. Így szakértők szerint teljesen reális az a számítás, hogy "uralkodásának" 3 éve alatt bevételei el fogják érni a 2 millió frankot (vonatkozó cikk itt).

Visszatérve a sport történetére: 16-17. században volt egy kis visszaesés a sport történetében, amikor Svájc francia fennhatóság alá tartozott. Ekkor az egyház betiltotta a Schwingerfesteket (ünnepeket, versenyeket), egyrészt, mert a svájci öntudatot növelte volna a nemzeti hagyomány ápolása, másrészt a hétvégi ünnepségek a templomban töltendő idővel estek egyidőbe. A 19. század vége felé tért újból magához a "mozgalom" és vált országos jelentőségűvé. A szövetséget 1895-ben alapították.

A szabályok az utóbbi időkben modernizáláson estek át (jelenleg 5 fő "dobás-fajta", Schwung létezik, ami a több mint ezer félének a kategorizálása, ha működik a link, akkor itt megnézhetők kis oktatóvideón). A szövetség 1998 óta engedélyezi a hirdetéseket, a versenyeket 2004 óta élőben közvetíti a televízió. A sport népszerűsége olymértékben nőtt, hogy az még magát a szövetséget is meglepte. Máig sincsenek rendesen felkészülve, a hirdetési szabályozás is hiányos.

Az országos bajnokság (Das Eidgenössische) 3 évente kerül megrendezésre, mindig más helyszínen. Most a Bern kantonbeli Emmentalban fekvő Burgdorf a szerencsés nyertes. A rendezvény nagyságát érzékelendő, a következő adatok magukért beszélnek. Az arénában 52.000 néző fér el (a jegyeket már hónapokkal ezelőtt kiárusították). A teljes területen 250.000 látogatóra számítanak (az arénán kívül óriáskivetítőn is követni lehet az eseményeket). A költségvetés 25 millió frank. 4.000 segítő gondoskodott ezen a hétvégén arról, hogy minden rendben menjen a helyszínen, ahová 400 különvonattal szállították a látogatókat (csúcsidőben 2 percenként). Az árusok 200.000 liter sörrel és 88.000 sült kolbásszal készültek. Ezekből a számokból láthatjuk, hogy a kicsike Svájcban ez gigantikus rendezvénynek számít. Ami esetleg nem csupán egy sportesemény, hanem hagyományőrző folklór-rendezvény is egyben. A nyeremény adományokból adódik össze. Az idei év rekordjai közé tartozik az adományok összértéke is (Gabentempel-nek hívják az építményt, ahol a felajánlott tárgyakat kiállítják), ami hivatalosan 800.000 frank, nem hivatalosan az 1 millió frankot is eléri. 440 adományozónak köszönhető ez a sok nyeremény. A nyertes egy 1.200 kg súlyú, 20.000 frank értékű díjnyertes bikát is kap, de a mostani nyeremények között van még 2 ló és 4 tehén is. 

A közel negyedmillió látogató hatalmas logisztikai feladat elé állította a szervezőket. Tudatosan a tömegközelekedést támogatják, hiszen az autókat nem bírná el az úthálózat és a környezetszennyezés sem utolsó szempont. Ezért azok, akik belépőjegyet váltottak a versenyre, ingyen utazhattak a vonaton Burgdorfba, az autósokat viszont a helyszíntől távoli fizetős parkolóba irányították.

Az arénáról néhány szót: 7 db kör alakú ring található benne, melyek átmérője 14 méter. Ezek min. 15 cm mély fűrészporral vannak megtöltve/lefedve, vagyis egy körben 35 m3 fűrészpor van. Ebben a fűrészporban zajlik a birkózás. Az öltözék is hagyományos. A meghatározott színű (fehér vagy sötét) nadrághoz és inghez speciális, nagyon erős lenvászonból készült rövidnadrág tartozik, mely bőrrel van megerősítve azokon a helyeken, ahol az ellenfél fogást találhat rajta (az öltözéket ezen a linken lehet megnézni). A címvédő Kilian Wenger döntős mérkőzése - 2010-ből - az alábbi videón látható. Az idei  Shwingerkönig Matthias Sempach. A nyertes - hiába király - nem koronát, hanem koszorút kap. Ő azonban nem az egyetlen. A legjobbak legalább 15, legfeljebb 18%-a jogosult koszorúra (erre a szabályra vajon miért volt szükség?).


Matthias Sempach, a Schwingerkönig a fődíjjal pózol


A 280 versenyző között idén 3 külföldi is volt.
A fotó különlegessége, hogy egy szenegáli férfi az egyik játékos, aki külföldi létére a Schwingerkönig címre pályázott

Cikk itt, itt, itt és itt. Az idei rendezvény honlapja itt. Schwinger ABC itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése