2013. szeptember 27., péntek

Privát szállásadók Svájcban is


 

Most találkoztam először ezzel a lehetőséggel és úgy gondoltam, hogy megosztom, mert biztos vannak olyanok, akiknek szükségük van rá. Svájc ugyanis vonzó célpont, akár nyaralásról, akár telelésről (síelésről), akár munkakeresésről van szó, a szállások azonban magyar fizetéssel szinte megfizethetetlenek.

Az airbnb nevű internetes platformról van szó.

"A 2008-ban a Kalifornia állambeli San Franciscóban alapított, és azóta is ottani székhellyel rendelkező Airbnb egy megbízható közösségi piactér azoknak, akik szeretnének egyedülálló szálláshelyeket meghirdetni, felfedezni és lefoglalni szerte a világon — online vagy akár mobiltelefonról. Legyen az egy lakás egy éjszakára, egy kastély egy hétre vagy egy villa egy hónapra, az Airbnb egyedi utazási élményekhez segíti az embereket, bármilyen árkategóriában, 192 ország több mint 33 000 városában." Idézet a magyar airbnb oldalról, tehát akár magyar nyelven is lehet keresni, ami még könnyebbé teszi a dolgot.

Rendkívül népszerű ez a megoldás mindkét fél részéről. Egyes források szerint naponta 100.000 ember él világszerte vele. Svájcban is sokan próbálják meg kiegészíteni jövedelmüket ilymódon. Egyedül Zürichre 945 találatot ad ki a rendszer. Vannak kedvező árú, de a hoteleket megszégyenítően drága kiadó szobák, lakások is. A hotelszakma egyébként már fel is van háborodva, mert szerintük olymódon teremtenek számukra konkurenciát, hogy közben nem tartják be azokat a szigorú szabályokat, amik rájuk viszont vonatkoznak (bejelentési kötelezettség, biztonság). Az meg külön etikátlan, hogy egyesek többért adnak ki egy szobát egy éjszakára, mint amennyiért egy egész hónapra bérlik a lakást, de ez már más kérdés.


 

De a jó hír az utazók számára, hogy akár már 30 frankért is lehet szobát bérelni egy éjszakára. Vannak olyan helyek, ahol felár ellenében még főznek is az emberre (házi koszt!). Másik jó dolog, hogy olyan helyeken is vannak kiadó szobák, házak, ahol egyébként nincs hotel. A portálon fönt van a szobát kiadók fényképe, amiből rögtön látjuk, hogy kivel laknánk egy lakásban, fényképek a lakásról és egy korrekt leírás. Olyan, mintha vendégségbe mennénk valakihez. Nem egy személytelen hotel, hanem nagyon is otthonos, hiszen valakinek a lakásáról van szó, amiben ő maga is lakik, csak éppen van szabad szobája. Érdemes megnézni. Azoknak is, akik kíváncsiak rá, hogy hogy élnek mások, más országokban, földrészeken. Legálisan nyerhetünk betekintést mások lakásába, olyan ez, mint egy globális lakberendezési magazin.

Fotó innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése