2013. szeptember 12., csütörtök

Már a svájci parasztot is "hamisítják"

 

Egy újabb botrány rázta meg Svájcot. Ez persze nem nyúlik a határokon túlra, de azért mégiscsak skandallum. Ezidőtájt jelennek meg a jövő évi naptárak, így a hagyományos Bauernkalender, vagyis egy olyan falinaptár, melynek minden oldalán egy-egy alpesi vagy egyéb gazdálkodó pózol mezőgazdasági vagy háztáji munka közben vagy annak helyszínén, lenge öltözetben, kivillantva a kemény fizikai munkától dudorodó izmait, lásd alább. A képeken szereplők mindig smink nélkül, természetes környezetükben kerülnek lefényképezésre, a naptár vonzerejét pont a képek és az alkalmi modellek természetessége, eredetisége adja ("egy közülünk" érzés).

 
   

Annyit tudni kell Svájcról, hogy itt nagy becsülete van a gazdálkodóknak és munkájuknak, gondoljunk csak a Schwingerkönigre, akiről nemrég számoltam be. Namármost, az idei, férfiakat ábrázoló naptárról kiderült, hogy modellek is szerepelnek rajta. Már ez is felkorbácsolta az indulatokat, de még több nyomozás azt is napvilágra hozta, hogy nem elég, hogy modellek, de még csak nem is svájciak, hanem görögök! Az meg már csak hab a tortán, hogy bizonyos képeket egy az ember lenyúltak egy fehérnemű gyártó cég reklámfotóiról, amely cég egyébként azt állítja magáról, hogy görög mivoltára való tekintettel reklámfotóit jellegzetes görög helyszíneken, tipikus görög tevékenységek közben készítette. Na, ezek a képek kerültek át minden változtatás nélkül a svájci Bauernkalenderbe (parasztnaptárnak lehetne szó szerint fordítani, de az nagyon csúnyán hangzik). Ezen a linken megtekinthetőek.

A "műparasztok", akik valójában görög modellek:

 

A Svájci Gazdaszövetség (Schweizerischer Bauernverband), valamint a médiatámogató Schweizer Bauer (Svájci Gazda) című szaklap is elhatárolódik attól a döntéstől, hogy idén hivatásos modelleket is szerepeltet a naptár kiadója naptárján. Arra a kérdésre, hogy "miért van szükség import modellekre, nincs elég jóképű svájci gazda?" azt a választ adták, hogy nagy a verseny, és a piacon maradás érdekében ezt az újítást gondolták célravezetőnek ... Ja, és hogy ők sosem állították, hogy modelljeik svájciak és nem hivatásosak. Ja, hogy ez a naptár neve? Hm ...

Az olvasók átverve érzik magukat. Azt mondják, hogy modelleket bármelyik magazinban láthatnak. Valódi emberek, férfiak helyett szőrtelenített műemberekkel, babákkal próbálják őket etetni.

Vonatkozó cikk itt, itt és itt. A fotók is onnan származnak.

1 megjegyzés:

 1. Oh,la-la...
  Én csak azon gondolkodtam, hogy a svájciak első blikkre feltételezték, hogy ezek svájciak, és még parasztok is?
  :D
  Már bocsánat, de röhög a vakbelem.
  Ha ilyen parasztok szaladgálnának...
  :)
  Hm...

  VálaszTörlés