2013. szeptember 21., szombat

Évadnyitó Nyílt Nap az OperaházbanEgy újabb év telt el. Ezt több mindenből is észrevettem, sőt mi több, tudom is, a mai napon viszont az emlékeztetett rá, hogy ismét évadnyitó Nyílt Napot tartott a Zürichi Operaház. Idén is számos ingyenes és fizetős programmal próbáltak kedvet csinálni a zenével még csak barátkozó és az azzal már jó barátságban lévők számára az operaházba járáshoz. Nyilvános próbák voltak, színpadi technikai bemutató, az épület bejárása, és ami miatt a legjobban sajnálom, hogy nem néztük meg a programfüzetet, az az, hogy lemaradtunk az operaház műhelyeiről és a kosztümös, maszkos bemutatóról (a kosztümökben fényképezkedni is lehetett).

Tekintettel arra, hogy idén éppen csak fizetős bemutatók, előadások voltak, amikor ott voltunk, ráadásul a műszaki paramétereket, a színpadot és a nézőteret tavaly már bemutattam, most újabb fényképeket és az épület történetét szeretném bemutatni.

Az operaházat 1891. szeptember 30-án adták át, a nyitóelőadás Wagner Lohengrinje volt. Az épület 1100 nézőt tudott befogadni (háromszázzal többet, mint a leégett színház). Építéséhez Zürich első kőszínházának 1898. szilveszter éjszakai leégése után láttak hozzá (a Magyar Állami Operaház építését 1875-ben kezdték meg és 9 évig tartott, az ünnepélyes megnyitón a Bánk bán első felvonása és a Hunyadi János nyitánya mellett a Lohengrin első felvonása hangzott el, Erkel Ferenc vezényletével). A terveket egy bécsi építész iroda készítette, eredetileg Krakkó számára, ezért pillanatok alatt hozzá tudtak fogni az építkezéshez. Egyébként nagyjából ugyanilyen a zágrábi Horvát Nemzeti Színház és a wiesbadeni színház is.  


File:National Theatre in Zagreb.jpg
Zágráb

Wiesbaden

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Opernhaus_-_Sechsel%C3%A4utenplatz_2012-06-05_19-37-36_%28P7000%29.JPG
Zürich

Az operaház egészen 1964-ig Stadttheater néven működött és kezdetben prózai darabokat is játszottak benne. 1926 óta balett-, operett-  és operaelőadásoknak, matinéknak, valamint koncerteknek (pl. jazz) ad otthont. Ekkor nyílt meg ugyanis a Stadttheater, ahová átvitték a prózai darabokat. 1982-84 között átépítették és kibővítették az operaházat.

Visszatérve az évadnyitóra: a marketingje természetesen ennek a programnak is jó volt. Lufidekoráció, programfüzet, információs és jegyárusító sátrak, szóróanyagként héliumos lufi és operaházas biciklinyereg-védő. Az egyik szponzor felállított egy tengerparti ülőalkalmasságot (nem tudom, mi a neve, de a képen jól látható), ahol az egyes előadásokon szerzett benyomásokat lehetett elmondani. Ezeket rögzítik, összeállítanak belőle egy klippet, ami szabadon megtekinthető lesz (ha majd megtalálom és megosztható, belinkelem).


Az operaház előtti téren szabadtéri színpadot állítottak fel, ahol operafeldolgozásokat (opera reloaded) játszott a Don & Giovannis  nevű zenekar.Néhány kép az épület belsejéből, ill. a teraszról.


1 megjegyzés:

  1. Sajnos, idén nem jutottunk el, de jövőre mindenképp beiktatom.
    Köszönöm az ajánlást, nagyon szépek a képek.
    :)

    VálaszTörlés