2013. szeptember 9., hétfő

Badener Umweltwochen


Hm, egy kicsit bajban vagyok a fordítással, talán a körülírással nagyobb sikerrel járok. Szeptember 6-27-e között Baden városa olyan programokat szervez, amik a természetbe hívnak, annak megfigyelésével, megőrzésével, élvezetével kapcsolatosak (program itt).

Badenben nem nehéz kimenni a természetbe, ugyanis a város területének több mint a fele erdővel borított, ami még Svájcban is ritkaságnak számít. Akárhol is lakik Badenben az ember, 10 percen belül máris egy sűrű erdőben találhatja magát, akármelyik irányba is induljon el. Nekünk speciel a teraszunktól 5 méterre kezdődik az erdő ... Néhány hete egy róka sétált el a házunk előtt, ennél vadabb vaddal azonban még nem találkoztunk.

A városban több installáció is felálltottak, hogy felkeltse a gyalogosok figyelmét a programok és a természet iránt.

A sétálóutca kellős közepén egy útjelző táblarengeteg kivételesen nem az útirányokat mutatja, hanem azt, hogy milyen tevékenységeket végezhetünk a szabadban. Ezek nem feltétlenül a megszokottak, inspiráció gyanánt szolgálnak.

1000 tölgyfacsemete várja, hogy október folyamán elültessék őket a badeni erdőkben. Ízelítőül nagy konténerekben helyeztek el belőlük néhányat a belvárosban. Örökbe lehet fogadni őket (ingyenesen), az örökbefogadók neve felkerül a csemetére, és az arrajárók meg is nézhetik, hogy kik a büszke keresztszülők. A tölgyfák nagyon hasznosak a környezet számára, ugyanis 300 állatfajta élete függ több-kevesebb mértékben tőlük.

Ezekre a sárga cédulákra írják fel az örökbefogadók nevét
"Barátságos hosszú távú bérlők keresnek kedvező lakóhelyet: harkály, mókus, lódarázs stb."

Az egyik könyvesbolt kirakatában az erdei állatokról készült fényképeket lehet megnézni, a kiállítást hetente többször aktualizálják. A lenti fotók Baden honlapjáról származnak, azt nem tudom, hogy a kiállításon is ezek szerepelnek-e, de majd ellenőrzöm.

 http://www.baden.ch/pictures/Hundsbuck_20130903_001.jpg

http://www.baden.ch/pictures/Tuefelsgrabe_20130826_006.jpg

 http://www.baden.ch/pictures/Tuefelsgrabe_20130826_007.jpg

Aki többet szeretne tudni az erdőről és annak élővilágáról, azt szeretettel várják a könyvtárban.

És hogy milyen programok lesznek? Lesz pl. szarvasgomba keresés, erre a célra kiképzett kutyával (ill. ez már volt, rögtön a program 2. napján), családi kirándulás az erdőbe, kirándulás vadászokkal, akik a munkájukról és az erdő vadjairól mesélnek, iskolások fognak fából különböző tárgyakat készíteni, amiket a szombati heti nagypiacon értékesítenek majd, hogy a bevételből az erdők védelmét támogassák, lesz közös szemétgyűjtés (szerencsére nem nagyon van mit gyűjteni), az összeszedett szemetet a sétálóutcára hordják össze a Nemzeti Clean Up Day keretén belül, futás, kirándulás, melynek során az erdőn-mezőn található gyógynövények rejtelmeibe vezet be egy szakértő, workshop az erdőtüzekről és még folytathatnám. Igyekeztek mindent összeszedni, ami az erdővel kapcsolatos, legyen az élmény, tudásanyag, látnivaló.

http://www.umfeldschutz.ch/images/cleanupday21.09.2013.jpg
Fotó innen

5 megjegyzés:

 1. Nagyon jó kis program lehet ez is.
  Mi is az erdő szélén lakunk, nagy élmény. Gyakorlatilag az erdő tele van wanderweggel, így a lehetőség száma szinte korlátlan, hogy merre séltáljon, fusson az ember.
  Nem beszélve a remek levegőről és a csendről.
  Az emberek vigyzáznak az erdőre, nem dobálják szét a szemetet.
  Tényleg, kikapcsolódás az itteni időtöltés bármely formája.
  Másrészről ezt a tudatosságot már a gyerekekbe is belenevelik. A lányomnak minden hónapban volt egy wanderung nap az órarendbe illesztve, ami azt jelentette, hogy elmennek egy túrára. Ez 20-25 km sétát jelentett. Közben a természetről beszélgettek a tanáraikkal.
  Nagyon jó volt.
  Szilvi! Nálatok is van ilyen?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban, az egész ország, úgy ahogy van, egy nagy kiránduló-paradicsom. Boginak még nem volt órarendi túrázása, de én örülnék neki, ha lenne. Időnként látok osztályokat, amint a teraszunk előtt kezdődő túraútvonalon jönnek-mennek. 20-25 km? Az nagyon sok, bár sík terepen elmegy.

   Törlés
 2. Egész Svájc egy nagy erdőség, így érthető a program.:)))) Annak idején viszont én Baselben hiányoltam a parkokat. Onnan azért kicsit odébb volt a hegy. Viszont a svájci hegyek nagyon szépek, ha közelükben lakik az ember, az fantasztikus.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Minden évben van ilyen, más tematikával (levegő, víz, föld, kert stb.). Fontos a tudatosság és itt abban nincs hiány. Mint ahogy erdőben, zöld mezőben sem. :)

   Törlés
  2. nagyon jo otlet! Tetszik ez a tudatossag!:)

   Törlés