2013. szeptember 10., kedd

15. Berni Alpesi-sajt verseny

Fotó innen

Ezen a hétvégén kerül sor - idén 15. alkalommal - Frutingenben a berni alpesi sajtok versenyére. Kereken 180 sajtot neveztek be rá, melyeket vasárnap a közönség is megkóstolhat.

Szombaton - a nagyközönség kizárásával - egy 18 fős zsűri hozza meg szigorú szempontok alapján a döntését és ítéli oda 3 kategóriában a nyertesnek járó díjat. Vasárnap 14 órakor kerül sor a hivatalos ereményhirdetésre. 

Már a nevezett sajtok száma is mutatja, hogy milyen nagy hagyománya és kultúrája van ezen a vidéken (is) a sajtkészítésnek. A gyógynövények zamata, ami a tehenek frissen legelt táplálékában található, érződik a sajtokon is, melyek készítése a fejést követő 18 órán belül meg kell, hogy kezdődjön. Ezen kívül a hagyományos manufakturális elkészítési mód az, ami minden egyes sajttömböt egyedivé tesz (a reklámszövegnek is beillő leírás szerint legalábbis). Egy 2006-os kutatás kimutatta, hogy a nyaranta az alpesi legelőkön legelő tehenek által adott tej - s ezáltal a tejükből készült sajt is - sokkal nagyob százalékban tartalmaz az egészség számára fontos és hasznos többszörösen telítetlen zsírsavakat, omega 3 zsírsavat. 

Ezen a linken egy rövidke reklámfilm látható.
 

1 megjegyzés:

 1. A sajtok száma szinte határtalan.
  :)
  Szerintem mindenki találhat igényeinek megfelelőt akár itt, akár a boltokban.
  Az én kedvencem a "büdös sajt".
  :)

  VálaszTörlés