2013. augusztus 12., hétfő

Programdömping iskolakezdés előttA rövidke - 5 hetes - nyári szünet után ma kezdődött a mi kantonunkban az iskola. De hogy még véletlenül se ücsörögjenek otthon a gyerekek nagy unalmunkban azon busongva, hogy másnap kezdődik az iskola, a legkülönfélébb programok közül lehetett válogatni.

A mi közelünkben 2 programot néztem ki, de az egyiket megakadályozta egy harmadik ... Hogy ne rébuszokban beszéljek, íme a részletek:

Péntek-szombat-vasárnap a közeli Birmenstorfban (imádom ezeket a neveket, van Birmenstorf, Birmensdorf és Gebenstorf, ezeket rendszeresen keverem), szóval ennek a kis településnek a külterületén, az Aare folyó partján került megrendezésre a 6. Convoy to remember, nemzetközi military show. Ahogy a neve is sejteti, a résztvevő autók konvojt alkotva tettek egy jó nagy, 35 km-es kört a környéken, a téma iránt érdeklődők legnagyobb örömére. Mi kiesünk ebből a körből (felénk leginkább a gyalogos túrázók járnak, viszont néha ők is tömegesen), így kénytelenek voltunk elmenni oda. Leginkább a Patrouille Suisse, a svájci légierő vadászgépei vonzottak, akik bemutatót tartottak. Már pénteken délután hallottam őket, nem győztem odaszaladgálni az ablakhoz, hogy lássak is valamit, de csak egy pillanatig láttam egy gépet elsuhanni. Szombaton alighogy leparkoltunk a kijelölt szántóföldön, máris megkezdődött a bemutató. Lélegzetelállítóan precíz, látványos bemutató volt, csodálatos, ahogy hasítják az eget és a vadászgépek gyomorig hatoló hangját is nagyon szeretem. Szerencsére mi csak légibemutatókra asszociálunk, békés légibemutatókra ...


Lesétáltunk a folyópartra, hogy megnézzük a harci járműveket, tankokat, egyebeket, de a 30 frank/fős belépő visszatartott a belépéstől, így csak kintről csodáltuk azt, amit látható volt. Olyan ügyesen választottak ugyanis helyszínt, hogy a lényeg a folyó völgyében volt, ami a kerítésen kívülről egyáltalán nem volt látható. Viszont jöttek-mentek a kis katonai járművek, szigorúan terepszínűbe öltözött utasokkal. Láthaóan sokak hobbija a fegyvertartás (és az oldtimer autó) mellett az oldtimer katonai jármű tartása.

A kapun túl csak belépőjeggyelŐk kicselezték a szervezőket, a dombtetőről valószínűleg leláttak a folyóvölgyben zajló eseményekreBelépőjegy nélkül láttuk még az ún. Super Puma helikopter bemutatóját. Ez a helikopter a 2 pilótán kívül 18 személy szállítására alkalmas, de harci övezeten kívül. Bevetési területei: szállítás, mentés, katasztrófaelhárítás. Nagyon klasszul tud manőverezni, minden irányban, előre-hátra, föl-le és ezek kombinációjában. Ezután tulajdonképpen még belefért volna, hogy a délután hátralévő részében elmenjünk Rapperswilbe, a Zürichsee partjára, de ahhoz Zürichen keresztül kellett volna mennünk, ahol pedig épp a Street Parade tombolt. Nem akartuk megkockáztatni, hogy belefussunk a parádézó (bulizó, italozó) emberek tömegébe (a szervezők szerint 950 ezer látogató vett részt) a vonaton és a pályaudvaron, ezért inkább lemondtunk a rapperswili fesztiválról (Seenachtfest Rapperswil-Jona).

A Steet Parade-en kívül mindkét program vasárnapig tartott, ehelyett azonban inkább fogtuk magunkat és elmentünk a Fekete-erdőbe. Nem bántuk meg, tömegnek nyoma sem volt, sőt, alig láttunk teremtett lelket, a táj viszont csodaszép vot, a természet hihetetlenül illatos, szóval jól döntöttünk. :) És áfonyát is itt láttam életemben először "lábon" ...

1 megjegyzés:

 1. És még Gebensdorf is van...
  :D
  Augusztus végén oldtimer traktoros találkozó is lesz Mörikenben, nem messze tőletek.

  Az írásoddal megfejtésre került a harci gépek rejtélye is. Köszönöm.
  Én is néztem az ablakból, de nem tudtam mihez kötni.

  VálaszTörlés