2013. augusztus 22., csütörtök

Jelmoli villamos - marketing fogás

Fotók innen

Egykor marketingesként dolgozóként nem tudok szó nélkül elmenni a hír mellett. A Jelmoli áruház alapításának 180. évfordulója alkalmából egy villamost "ajándékoz" Zürich számára. A Jelmoli "reklám- villamos" 1 éven keresztül fog a Bahnhofstrasse-n közlekedni. Nem lehet majd nem észrevenni, mert a Jelmoli jellegzetes zöld színében tündököl. A villamost belülről is átalakították. Az áruház nagy részlegeinek megfelelő szekciók vannak a villamosban is. A sport részlegen pl. futópad található (ezt muszáj lesz személyesen is megnéznem, mert nem tudom elképzelni), a női divatosztályt képviselő szakaszban pedig a legújabb modellek közül mutatnak be néhányat. Ezzel a villamossal kíván a Jelmoli köszönetet mondani a városnak és lakóinak. (Micsoda blabla, de azért mégiscsak ügyes marketing húzás, mert nem lehet nem észrevenni és mégiscsak hasznos. Két legyet egy csapásra.). Itt egy kisfilm a villamos felmatricázásáról, 32 mp-esre rövidítve a több órás folyamatot.

A Jelmoli Zürich patinás áruháza, melynek története még 1833-ban kezdődött. Alapítója, Peter Jelmoli-Ciolina azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy egy olyan áruházat szeretne létrehozni, melyben - az akkori szokással ellentétben - nem lehetett alkudni a termékek árára, hanem minden - a ma már megszokott - fix áron legyen kapható. Ez akkor forradalmi gondolat volt, de bevált.


 

A csomagküldő szolgálat bevezetése is a Jelmoli nevéhez fűződik. Az első csomagküldő katalógus 1897-ben jelent meg.
 
Az áruházat 1898-ban építették és Zürich első nagyáruháza lett. 2010-ben adták át a modernizált épületet. Svájc legnagyobb áruházáról van szó, melynek 8 szintjén 2 millió árucikk, több mint 1000 világmárka és 1000 eladó várja a vásárlókat. Az igazat megvallva az áruház olyan nagy és áttekinthetetlen, hogy nem is szívesen megyek oda. Na nem mintha az árak megfizethetőek lennének számomra, de még a nézelődés sem esik jól benne. A Globusba (a szomszédjában lévő nagy konkurens áruházba) azonban annál gyakrabban benézek, nagyon szeretem, ahogy a "portékát tálalják".

Jelmoli régen
... és ma


2 megjegyzés:

 1. Nem kispalyaznak, az biztos! :)
  Ha megnezed, feltetlenul irj rola, erdekelnenek a "reszlegek" a villamoson! Nem volt buta, aki ezt kitalalta, el kell ismerni!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Holnap megyünk Zürichbe, remélem, összefutunk a villamossal :) Akkor feltétlenül dokumentálom!

   Törlés