2013. augusztus 9., péntek

Az aktuális botrány - Oprah Winfrey

Oprah Svájcban járt. Barátnője, Tina Turner esküvőjére érkezett, aki már hosszú évek óta a Zürichsee partján él. Gondolta, körülnéz egy kicsit Zürichben, a híres bevásárlóutcában/negyedben is. Be is ment egy luxusbutikba, ahol megtetszett neki egy 35.000 frankos krokodilbőr Jennifer Aniston kistáska. Szerette volna megnézni, de az eladó egy másikat ajánlott számára, arra hivatkozva, hogy az eredetileg kinézett valószínűleg drága lesz neki.


A botrány innentől kezdve sínen van. Oprah - állítása szerint - többször is kérte, hogy megnézhesse a táskát, amit az eladó nem adott oda neki, miután ő távozott a boltból. Hazaérve természetesen nem hagyta szó nélkül az esetet, mint ahogy az a fönti kis interjúban is látható. Ma a teljes sajtó ettől zeng Svájcban, a rádió és az újságok is ezzel foglalkoznak. A Schweiz Tourismus elnézést kért Oprahtól, a Zürich Tourismus szóvivője pedig azt mondja, hogy az ilyen és ehhez hasonlón esetekből tanulni kell, az eladóknak még érzékenyebbnek kell lenniük vásárlóik felé. 

Oprah rasszizmussal vádolja az eladót. Ez azonban nem az első eset. Néhány évvel ezelőtt Párizsban kívánt bemenni egy Hermés butikba, ami már 15 perc bezárt. Felettébb sérelmezte, hogy nem nyitották ki újra a kedvéért. 

A világsajtó természetesen azonnal felkapta a hírt, még a BBC is cikkezik róla - "Oprah Winfrey rasszizmus áldozata volt Svájcban" címmel.

Ami az itteni eladók arroganciáját illeti, nekünk is van személyes tapasztalatunk. Autót szerettünk volna venni, nem a legdrágább, de egy neves márka képviselőjétől. Két alkalommal is ott töltüttünk több órát, külön kedvezményt is ajánlottak nekünk, a szerződést aláírtuk és már a bankban is érdeklődtem az átutalás miatt, amikor felhívtak a szalonból, hogy sajnos tévedés történt, az értékesítő nem ajánlhatta volna fel azt a kedvezményt. Vagy megvesszük az autót a plusz kedvezény nélkül, vagy semmis a szerződés. Nem akartunk hinni a fülünknek. Józsi fel is hívta a szalon vezetőjét, aki vihorászva és egyfajta evidenciaként mondta, hogy már hogy adhatnának további kedvezményt, az autó eleve akciós árú volt. Mintha mi kezdtünk volna el alkudozni. Nem volt semmi elnézést kérés, semmi gesztus, hogy annyit ugyan nem tudunk adni, de mivel már leszerződtünk, egy kis kedvezményt azért mégiscsak. Nem zavarta őket, hogy elveszítenek egy ügyfelet, akivel mellesleg már leszerződtek. Mi az eredetileg meghirdetett áron is megvettük volna az autót, de egy ilyen incidens után természetesen már eszünk ágában sem volt.

Oprahval is hasonló a helyzet. A luxusüzlet tulajdonosa magyarázkodik, hogy az eladója mindenben helyesen járt el és hogy számukra fontosabb, hogy elégedetten távozzon egy ügyfél, mint az, hogy a legdrágább terméket vásárolja meg. Még az sem gond, ha nem vesz semmit ...

Már megint a túlzott jólét ...

Cikkek itt, itt, itt, itt és itt.

9 megjegyzés:

 1. Szia Szilvi, udv ujra itt! Hianyoztal!;)

  Pont olvastam en is! Elkepeszto, de mar lassan nem lepodok meg semmin...egyebkent tapasztalataim szerint az igazi svajciak nagyon rasszistak!
  (Az viszont eszembe jutott, hogy talan Ophrahval kene nekem is felvennem a kapcsolatot...:) )

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy hiányoztam és továbbra is követed az írásaimat! :) (Miért vennéd fel Oprahval a kapcsolatot?)

   Törlés
  2. Persze, hogy kovetem!:)

   A kartya miatt...de talan majd csak akkor, ha megirtam a konyvet is. :)

   Törlés
 2. Csatlakozom Karinához, bár sejtettem, hogy a szabadság miatt nem érkezett írás.
  :)
  A cikkhez:
  Hát nem tudom...
  Én azért meghallgatnám a másik felet is. Így egy picit egyoldalú (Oprah-t sem kell félteni), annak ellenére, hogy szerintem is idegen ellenesek a svájciak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meghallgattam Oprah nyilatkozatát és a rádióban a butik tulajdonosáét is. Ott is arrogáns, az eladóját védi. Egy PR szakértő szerint ezzel csak tovább tetézte a bajt. Ehelyett bocsánatkérő levelet kéne írnia Oprahnak és kárpótlásul elküldeni neki a táskát ... :)

   Törlés
  2. Szoval "echte" svajci!:)Aki nem latja be, hogy tevedett...a franciaknal az elado repult volna...

   Törlés
 3. Update ;)

  http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2013/08/13/a_rasszizmust_kialto_oprah_bocsanatra_kenyszerult/

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :)

   Újabb update, hogy politikai szintre került az ügy.

   Törlés
  2. :) ehhez mar nem fuzok hozza semmit...:)
   A kairoi helyzet utan nem csodalom, hogy ennyire kenyes uggye valtozott ez is es inkabb komporomisszum lett a vege...

   Törlés